Festival RUTA Grupa Triglav

Regionalna unija teatara – RUTA Grupa Triglav
 
U oktobru/listopadu 2019 godine, predstavnici šest pozorišta sa prostora nekadašnje Jugoslavije, u Skupštini Grada Beograda, potpisali su protokol o poslovnoj saradnji i formirali Regionalnu uniju teatara – RUTA.
 
Uniju RUTA čine: Beogradsko dramsko pozorište, Dramski teatar Skopje, Kamerni teatar 55 iz Sarajeva, Gradsko pozorište iz Podgorice, Mestno gledališče ljubljansko iz Ljubljane i Teatar/kazalište Ulysses iz Zagreba/Brijuna.
 
Ciljevi RUTA-e su da se institucionalizuje saradnja između članica kako bi publika bila u prilici vidjeti reprezentativne predstave iz regiona te da se rade velike koprodukcije. Prvi festival RUTA (Regionalna Unija Teatara) je organizovana u Beogradskom dramskom pozorištu od 01.12. – 06.12.2019. godine. Domaćin drugog festivala održanog od 02.03. – 07.03.2020. godine u Podgorici bilo je Gradsko pozorište Podgorica.
 
Vizuelni identitet
 
RUTA predstavlje pridruživanje, spajanje, ujedinjenje različitih, a opet sličnih nacija, kultura i umjetničkih tendencija.
 
Koncept
 
Kao osnovni oblik uzet je krug kao simbol koji nema početak, ni kraj, nema uglove, ni stranice i baš zato krug predstavlja simbol jedinstva, odnosno sjedinjenja i beskraja. Čini se da krug ne ograničava iako daje formu, u njemu i izvan njega je sve u pokretu, šest teatara koji svojom bezgraničnom predstavom grade ovaj krug predstavlja ujedno i Uniju RUTA-u. Krug nam dozvoljava da sebe, odnosno svoje ,,ja” utisnemo u jednu univerzalnu, bezgraničnu šemu svemira i da se, samim tim, izjednačimo sa svim živim bićima, pa i svim onim što nas okružuje.
 
Festival ima novo ime, RUTA Grupa Triglav i sa novim imenom će imati svoje prvo izdanje na Brijunima od 13. do 25.08.2021. Do kraja 2021 godine se nadamo da će se održati RUTA Grupa Triglav festivali u Ljubljani, Sarajevu, Skopju i Beogradu.
 
                                                                                                                                                  
POKROVITELJ FESTIVALA

Preuzmite aplikaciju

Google Play Apple Store

Generalni pokrovitelj

Universal Capital Bank Logo Ramada