Otelo

Otelo

Sala: Velika Sala
Scena: Večernja scena
Sezona: Sezona 2020/2021
Režija: Oksana Dmitrieva

Na repertoaru:

Kazalište Ulysses/Sarajevski ratni teatar SARTR

Tekst: Vilijem Šekspir

,,Otelo''

Režija: Oksana Dmitrieva

Dramaturgija: Nejra Babić

Scenografija i kostimografija: Mihajlo Nikolajev

Koreografija: Ina Falkova

Muzika: Katarina Palačova

U predstavi igraju: Ermin Bravo, Alban Ukaj, Ana Marija Brđanović, Davor Sabo, Maja Salkić, Jasenko Pašić, Snežana Bogićević, Adnan Kreso, Mak Čengić, Alen Konjicija

Trajanje: 110 min

,,Otelo'' je jedna od najstrašnijih, a istovremeno najnježnijih Šekspirovih tragedija. U fokusu priče su zavist, ljubomora, povjerenje, izdaja i najvažnije od svega, ljubav. U ovoj Važnoj temi istražuje se kontekst ratnog veterana koji se vraća kući kao heroj, nakon što je gledao u najmračnije ponore ljudske duše.

Rat dovodi zajednicu, ali i pojedinca, do spoznaje da postoje samo dvije kategorije - crno i bijelo, prijatelj ili neprijatelj, dobro ili loše. Nijanse sive nestaju. Na bojnom polju, svi resursi tijela usmjereni su na preživljavanje, pa je uslov za opstanak da čovjek živi i reaguje prema najosnovnijim instinktima, odbacujući složena višeslojna društvena pravila.

No, jednog dana ratnici se vraćaju kući i moraju se iznova prilagoditi društvenim pravilima. Kako je lako slomiti heroja, kako je lako manipulisati njime. Kakve će nepopravljive tragične posljedice imati te manipulacije, ta kobna ,,miroljubiva'' igra... Oni koji su preživjeli rat, možda neće preživjeti mir.

Preuzmite aplikaciju

Google Play Apple Store

Generalni pokrovitelj

Universal Capital Bank Logo Ramada