Malograđanska svadba

Malograđanska svadba

Izvodjenja:

Nema zakazanih izvodjenja

Režija: Paolo Mađeli

Kamerni teatar 55/ Festival MESS

Tekst: Bertold Breht

,,Malograđanska svadba''

Režija: Paolo Mađeli

Dramaturgija: Željka Udovičić Pleština

Scenografija: Mirna Ler

Kostimografija: Lejla Hodžić

Muzika: Damir Martinović i Ivanka Mazurkijević

U predstavi igraju: Ejla Bavčić, Gordana Boban, Maja Izetbegović, Dina Mušanović, Ermin Bravo, Nedim Džinović, Muhamed Hadžović, Enes Kozličić, Sabit Sejdinović i Amar Selimović

"Malograđanska svadba" pripada duhovito dosjetljivom Brechtu, nepomirljivom kritičaru realiteta, koji je iz gotovo nihilističkih pozicija svoje mladosti uspješno pronašao modus protesta protiv savremene civilizacije u gotovo totalno anarhističkoj pobuni. Njegova bespoštedna analitička poruga modernom društvu često je reducirala čovjeka na tek četiri osnovne funkcije: jesti, tući se, bludničiti i pijančiti. I eto naše svadbe. Malograđanske. Današnje balkanske krčme gdje smo, kako je mislio i Krleža u svom "Kraljevu", navikli "rješavati" svoje probleme, svjesno ili nesvjesno, živi ili mrtvi. U ovakvom opisu izdvaja ga ne samo smionost izrečenog, već i neustrašiva želja za eksperimentisanjem, strast prema onome što je naumio reći. Ljubav se na ovoj svadbi često prokazuje kao požuda, borba za istinu kao gnjev. To je dramatično, ali istovremeno i bolno duhovito, zabavno. Idealna slika porodičnog slavlja otkriva nekonvencionalne odnose gostiju i domaćina, situacije provociraju dogovoreno urednu svakodnevicu, groteskni ples koji razbija stolove samo upire prstom u neizvjesnu budućnost naših mladenaca.

U trenutku kada je postao svjestan činjenice da će Njemačka prihvatiti Hitlera, Breht prihvaća marksistički svjetonazor, piše poučke, mijenja dramaturšku strukturu, ali ne odustaje od humora, satire kao izražajnog sredstva. Taj "komunista bez knjižice", parafrazirajući Marksovu izjavu, tvrdio je da je umjetnost opijum za narod. Šta je htio reći? Htio je reći da se sa umjetnošću nema pravo zavaravati publiku iluzijama niti joj prikrivati stvarnost, ma kakva ona bila.

Željka Udovičić Pleština

Preuzmite aplikaciju

Google Play Apple Store

Generalni pokrovitelj

Universal Capital Bank Logo Ramada