Dobro drvo (8+)

Dobro drvo (8+)

Izvodjenja:

Nema zakazanih izvodjenja

Režija: Lidija Dedović
Scenografija: Dijana Vučinić
Muzika: Vjera Nikolić
 GRADSKO POZORIŠTE PODGORICA

Dramska scena za djecu

Sezona 2012

Premijera:7.6.2012.

 “Dobro drvo”

Šel Silverstejn

Režija: Lidija Dedović

Dramatizacija: Jelena Milošević

Scenograf: Dijana Vučinić

Koreograf i asistent režije: Slavka Nelević

Kostimograf: Maša Pejović

Kompozitor: Vjera Nikolić

Songovi: Dejan Đonović

Dizajn promo materijala: Ozana Brković

Izvršni producent: Ana Medigović

Uloge:

Dječak………………………………………………Mišo Obradović

Djevojčica i narator……………………………Julija Milačić

Dobro Drvo (glas)……………………………Vjera Nikolić


* u predstavi korišćeni citati iz tv emisije „Kefalica“

 

RIJEČ REDITELJA:

DOBRO DRVO
Ljubav kao putovanje kroz život uzimanja i davanja.

Dobro drvo je predstava

O dobroti
O prolaznosti
O nesebičnosti i sebičnosti
O bespoštednoj ljubavi
O odricanju
O staranju
O samoći

Danas živimo vrijeme katastrofičnosti, najava kraja i raspada. Čovjek je umoran od žurbe i haosa u sebi i oko sebe.Potrebna mu je nježnost, pažnja, sklonište, mir, sreća.
Dobro drvo je utočište svih nas, sklonište od nevolja i bijeg u sigurnost. Ovo je priča o nama koji smo bili djeca, o djeci koja će odrasti, ili o djeci koja će ostati djeca.Ovo je priča o svim generacijama.
Zato je dobro drvo potrebno svima.
Dobro drvo je poziv na prijateljstvo, razumijevanje, žrtvovanje, ali i mir u svojoj osami.Sjednimo pod Dobro drvo i uživajmo u igri.

Lidija Dedović

BIOGRAFIJA REDITELJA

LIDIJA DEDOVIĆ  rođena je 29.juna 1976. godine u Podgorici. Apsolvirala je engleski jezik i književnost na Filozovskom fakultetu u Nikšiću. Diplomirala je režiju na Fakultetu dramskih umjetnosti na Cetinju 2005. godine sa predstavom “”Bliže”” u klasi profesora Egona Savina  i Radmile Vojvodić. Prije diplomske predstave, postigla je zapažen  uspjeh sa prvom cjelovečernjom predstavom “”Final Countdown””po tekstu Saviane Stanesku, u produkciji Kraljevskog pozorišta Zetski dom. Radila je i kratke forme, dramu Dejvida Fridmana””Brza brzina””koja je izvedena na festivalu Grad teatar u Budvi 2003.  godine, kratki film“ “Ne znam”“ i „”Novogodišnju bajku”” za Gradsko pozorište  iz Podgorice. Bila je i asistent režije  na predstavama i projektima crnogorske pozorišne scene””Kralj Ibi””,””Montenegro blues”,“”Automobilski  pohod kroz Crnu Goru””itd.

U Crnogorskom narodnom pozorištu režirala je po tekstu Valentina Krasnogorova predstavu “”Ajmo na seks””koja je godinama jedna od najpopularnijih  predstava na repertoaru CNP-a, a 2010. godine režirala je i predstavu “Antigona”. Režirala je u Kraljevskom pozorištu Zetski dom po tekstu Slobodana Šnajdera “Enciklopediju izgubljenog vremena”.

Poslednji projekat radila je u Crnogorskom narodnom pozorištu, po tekstu Stivena Berkof a predstavu  “Kveč”.

Od pozorišne sezone 2011/12 je umjetnički direktor Kraljevskog pozorišta Zetski dom.

BIOGRAFIJA PISCA

Šel Silverstejn – biografija

Američki pisac,muzičar, kompozitor,crtač stripova, scenarista i pisac knjiga za djecu.

Rođen u Čikagu, 25 septembra 1930, Silverstejn je počeo da crta već u petoj godini. Tokom služenja vojske objavljivao je stripove po raznim magazinima a kompilacija ovih „vojnih“ crteža je bila osnova za Silverstejnovu prvu knjigu Take Ten objavljenu 1955. godine. Njegov najpoznatiji strip je objavljen na naslovnoj strani kolekcije Evo mog plana: Knjiga koještarija,  (Now Here’s My Plan: A Book of Futilities) objavljena 1960.

Prva knjiga s originalnim materijalom koju je Silverstejn objavio (Uncle Shelby’s ABZ Book) je zbunila jedan dio njegove publike jer nije moglo da se odredi kome su namjenjeni ovi stripovi – djeci ili odraslima. To će biti odlika i Šelbijevih kasnijih knjiga koje mogu istovremeno da se čitaju mališanima kao pričice dok s druge strane nose važne poruke baveći se temama od zanačaja za svačiji život poput ljubavi, prijateljstva, nježnosti, požrtvovanja…

Knjigu Dobro drvo napisao je 1964.godine (u orginalu: The Giving Tree ) i to je do danas njegova najprodavanija i najpopularnija knjiga za djecu, prevedena na preko 30 jezika.

Stvarao je drame, pesme, priče i crteže do svoje smrti 1999. godine.

Preuzmite aplikaciju

Google Play Apple Store

Generalni pokrovitelj

Universal Capital Bank Logo