Kod Nojeve barke u 8 (5+)

Kod Nojeve barke u 8 (5+)

Izvodjenja:

Nema zakazanih izvodjenja

Režija: Robert Waltl
Scenografija: Natalija Vujošević
Muzika: Nemanja Bečanović

JU „Gradsko pozorište“ Podgorica

Dramska scena za djecu

Sezona 2016

Urlich Hub

“KOD NOJEVE BARKE U OSAM”

 Režija: Robert Waltl

Prevod: Đorđe Krivokapić

Scenografkinja: Natalija Vujošević

Kostimografkinja: Tijana Todorović

Kompozitor: Nemanja Bečanović

Koreografkinja: Slavka Nelević

Dizajner svjetla: Sonda 6

 

Uloge:

Slaviša Grubiša………………….PRVI PINGVIN

Smiljana Martinović……………..DRUGI PINGVIN

Goran Slavić………………………TREĆI PINGVIN

Branko Ilić……………………………..BIJELI GOLUB

Sejfo Seferović…………………………..(JEDAN STARAC sa dugom, sijedom bradom), LEPTIR

 

RIJEČ REDITELJA

Priča o Potopu  sastavni je dio religijske baštine cijelog Bliskog istoka i drevne Mesopotamije. U skladu s time, biblijski tekst ima određenu mitološku pozadinu u vidu sakralne naracije kojom se pokušava objasniti taj prirodni fenomen koji se vrlo vjerojatno u nekom obliku i dogodio. Nedostatak naučnih metoda i tehnologije koja bi to mogla adekvatno dokumentovati ostavlja nas isključivo s mitom. Baš jako često, naša šira regija potopljena je na način kakvu naše generacije ne pamte. S druge strane ne tako davno je u kinima igrao veliki holivudski spektakl “Noa” kojeg je režirao Darren Aronofsky. Biblijski lik postao je futuristički junak.

U nesigurnom vremenu, čovjek poseže za mitovima i pričama iz prošlosti kako bi sebi pojasnio razloge straha od kataklizmi i ćudi prirode s kojima se teško nosimo. Junaci naše predstave su tri pingvina koja su spletom okolnosti, putem goluba dobili vijest o Potopu koji je prekrio zemlju, i o Noi koji se u osam sati naveče sprema da na svoju barku ukrca po dva predstavnika od svake žive vrste. Dva prijatelja pingvina odluče da neće napustiti trećeg najmlađeg, i lukavošću ga u koferu ukrcaju na barku prepunu životinja sa cijele Zemlje.

Tekst njemačkog autora Ulricha Huba himna je prijateljstva, solidarnosti i tolerancije . Rafiniranog stila, s puno humora, katkad i vesele burleske, koja nikad ne ulazi u karikaturalnost, tekst se afirmisao posljednjih godina kao najveće evropsko otkriće za mladu publiku . Ako poznajemo “efekt leptira” čiji zamah krilima na jednom kraju svijeta uzrokuje kataklizme na drugom, s ovom predstavom naučiti ćemo nešto o “efektu pingvina” kroz priču o uzajamnoj povezanosti, o kreiranju suživota, o podsticanju mašte da kroz radoznalost otkrije drugačije horizonte. Pingvini se pitaju postoji li Bog, a ako da, zašto je onda nevidljiv. Pitaju se ima li smisla izbjeći sveopšti potop ako će u njemu nestati najbolji prijatelj, pa makar bio dosadno zanovjetalo. Ludička, filozofska, teološka dimenzija teksta primjerena najmlađem uzrastu, podređena je jednostavnoj ljepoti ljudskih osjećaja. A njih izgleda bolje od nas samih, znaju izraziti pingvini.

Robert Waltl, reditelj

 

BIOGRAFIJA REDITELJA:

Robert Waltl (1965) je reditelj, glumac, dramaturg i direktor Mini teatra i Jevrejskog kulturnog centra u Ljubljani. Nakon brojnih uloga koje  je od 1987. godine ostvario u slovenskim i hrvatskim pozorištima, na filmu i televiziji  (Drama SNG, SMG, LG Ljubljana, Cankarjev dom, Freyer teater, Teatar ITD, Zagreb), od 1999. počinje se baviti režijom. Njegove predstave (Čudnovate zgode šegrta Hlapića Ivane Brlić-Mažuranić, Puškinova Bajka o ribaru i ribici, Andersenovo Kresivo u Osijeku, Palčica u Gradskom kazalištu Žar ptica u Zagrebu, te isti naslov kao prva lutkarska virtuelna predstava, Stojsavljevićeve Norveške šume, Mojca Pokrajculja autorke Lili Novy, Ivica i Marica Andreja Rozmana na hrvatskom i slovenskom, Pekara Mišmaš i Sapramiška Svetlane Makarovič, Ružno pače u Mini teatru u Ljubljani i u Zagrebačkom kazalištu mladih, …) nagrađivane su i gostovale na brojnim međunarodnim festivalima.

Režirao je u Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni, Srbiji i Bjelorusiji.
Sigurnost institucije Robert Waltl napušta 1998. i sa Ivicom Buljanom osniva Mini teater u kojem je do sada postavljeno  više od 60 predstava u kojima je igralo više od 150 glumaca.
Vlastitim sredstvima, kao i  domaćim i inostranim donacijama 2009. godine otvara potpuno uređenu pozorišnu zgradu u središtu Ljubljane koja ubrzo postaje kulturno središte. U sklopu otvorenog programa,  nasuprot komercijalnim projektima kakve njeguju privatna pozorišti, najmlađoj publici obraća  se visokokvalitetnim predstavama koje režiraju renomirani redatelji poput Ivice Buljana, Miloša Lolića, Janeza Pipana, Pascala Ramberta, Arthurja Nauzyciela, Aleksandra Anyrova, Alekseja Leliavskoga, Zoltana Balasza, Mareka Bečke, Senke Bulić idr.)
Režira u Sloveniji, Hrvatskoj, Bjelorusiji, BIH i Belgiji. Igra u pozorištima u Sloveniji, Hrvatskoj i Italiji. Često kao dramaturg, glumac ili asistent sarađuje sa rediteljem Ivicom Buljanom.
S  predstavama je Robert Waltl gostovao na važnim međunarodnim festivalima u Velikoj Britaniji, Belgiji, Austriji, Italiji, Mađarskoj, Njemačkoj, Francuskoj, Danskoj, Poljskoj, Slovačkoj, Bosni i Hercegovini, Srbiji, Crnoj Gori, Makedoniji, Hrvatskoj, Grčkoj, Bugarskoj, Turskoj, Rusiji, Bjelorusiji, Armeniji, Portugalu, Španiji, Venezueli, Norveškoj, Kubi, Iranu, Pakistanu, Egiptu, Koreji, Kini, Izraelu, Obali Slonovače, USA itd.
Dobitnik je nagrada i priznanja na festivalima u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Kini, Iranu, Pakistanu, Poljskoj, Bjelorusiji, Sloveniji,  Srbiji i Crnoj Gori, među kojima i nagrade Društva dramskih umjetnika Slovenije, nagrade „Zlatko Šugman“, Župančičeve nagrade, nagrade Grada Ljubljane, kao i Nagrade hrvatskog društva dramskih umjetnika, Assiteja, više nagrada na Festivalima Pozorišta za decu u Subotici i Banja Luci.
“Na Nojevoj barci u osam” je njegova je prva režija u Crnoj Gori.

 

BIOGRAFIJA PISCA:

 Ulrich Hub rođen je 1963. u Tübingenu, Njemačka. Radi kao glumac, pozorišni reditelj i dramski pisac. Napisao je više komada  za djecu i odrasle, scenarije i radio drame.
Trenutno živi u Berlinu. Sa komadom namijenjeom dječjem pozorištu „Na nojevoj barci u osam“ osvojio je Nacionalnu nagradu za književnost za djecu u 2008. godini. Za duhovitu, ali u isto vrijeme provokativnu verziju poznatih biblijskih priča Ulrich Hub  je u 2012. godini je dobio Nacionalnu jevrejsku nagradu iz oblasti književnog stvaralaštva za djecu i mlade.

Preuzmite aplikaciju

Google Play Apple Store

Generalni pokrovitelj

Universal Capital Bank Logo