Lukrecija iliti Ždero

Lukrecija iliti Ždero

Izvodjenja:

Nema zakazanih izvodjenja

Režija: Jagoš Marković
Scenografija: Jagoš Marković

Gradsko pozorište Podgorica

Večernja scena
Sezona 2011/2012

Lukrecija iliti Ždero

Režija: Jagoš Marković
Dramatizacija, idejno riješenje scenografije, izbor muzike: Jagoš Marković
Asistent reditelja: Velibor Milošević
Kostimograf: Bojana Nikitović
Asistent kostimografa: Srđan Perić
Govor:  Dubravka Drakić

Uloge:
LUKRECIJA, kći Trojova…………………..…Kristina Obradović
DŽONO, sin Antonijev………………………………Emir Ćatović
TROJO, bogatun…………………..……………..Branimir Popović
ELENA, žena Antonijeva………………..…….Dubravka Drakić
ANTONIO, Mlečić…………….………………………Božidar Zuber
SKAPIN, đetić u Antonia…………………..……Mišo Obradović
ŽDERO, đetić u Troja…………………….…….Momčilo Otašević
                           FRANO, student…………………..……………………..Petar Burić/Slaviša Grubiša
DOKTUR……………………………………………Simo Trebješanin
ĐINA, MARICA………………………………………….Jelena Simić
 CIGANKA…………………..……………………………..Julija Milačić
   VJEŠTICA ESMERALDA……………………………Maja Šarenac
druge CIGANKE i CIGANI……………………Radmila Božović, Smiljana Martinović, Petar Burić/Slaviša Grubiša, Marko Radonjić,  Andrea Delibašić, Ivana Drakić, Sanja Šćepanović, Ana Babac, Jelena Vukčević, Slobodan Vukčević, Filip Đuretić, Andjelija Rondović, Milovan Vuković
BABE……………………Slaviša Grubiša, Emir Ćatović, Tijana Bjelica, Radmila Božović, Ana Babac, Ivana Drakić, Velimir Čukić
Izvršni producent: Ana Medigović

Jedan od naših najistaknutijih pozorišnih reditelja, Jagoš Marković, diplomirao je na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, u klasi prof. Borjane Prodanović i Svetozara Rapajića.

Među brojnim Markovićevim predstavama su i: Kate Kapuralica (Narodno pozorište Sombor); Romeo i Julija (Večernja scena Pozorišta „Boško Buha“); Bogojavljenska noć i Skup (Jugoslovensko dramsko pozorište); Lukrecija iliti Ždero (Pozorište na Terazijama); Elektra (BELEF); Porodične priče, Tulumbus, Dom Bernarde Albe (Atelje 212), Komedija zabune (Crnogorsko narodno pozorište); Hekuba (Kraljevsko pozorište „Zetski dom“); Hasanaginica, Gospođa ministarka, Pokondirena tikva, Dr, kao i opere Pepeljuga i Figarova ženidba (Narodno pozorište Beograd, BEMUS); Galeb, Filumena Marturano i opera Karmen (Hrvatsko narodno kazalište „Ivan pl. Zajc“, Rijeka); Kristina (Kraljevsko dramsko pozorište Dramaten, Stokholm).

Dobitnik je svih strukovnih, festivalskih i državnih nagrada, ukupno više od četrdeset, među kojima se izdvajaju: Nagrada „Bojan Stupica“, Nagrada oslobođenja Beograda, Trinaestojulska nagrada za sveukupan doprinos stvaralaštvu Crne Gore, više Sterijinih nagrada, „Zlatnih ćurana“, nekoliko „Ardaliona“… Prilikom dodeljivanja Nagrade „Mića Popović“, juna 2004, Ljubomir Simović je između ostalog rekao o ovom vrsnom umetniku: „U delu koje postavlja na scenu Jagoš uvek vidi nešto što pre njega nije video niko. On nam i stare i poznate stvari otkriva kao nove i nepoznate. On napravi neki neprimetan gest, ali tim gestom preobrazi sve (…) Jagoš radikalno, i s najvećom smelošću, menja metaforu koju nalazi u tekstu. Pri tom, on to ne radi samo kao reditelj, jer on u pozorištu i nije samo reditelj. On je u pozorištu sve; on je i glumac, on je ceo ansambl, on je i publika, on je i scena, i loža, i prva, druga i treća galerija, on je i pozorišna biblioteka, on je i četka i boja, i čekić i esker, i konopci i reflektori, i svila i vatra, i kulisa i zavesa.”

Preuzmite aplikaciju

Google Play Apple Store

Generalni pokrovitelj

Universal Capital Bank Logo