Modro blago (8+)

Modro blago (8+)

Izvodjenja:

Nema zakazanih izvodjenja

Režija: Staša Koprivica
Scenografija: Vladislava Munić Cunnington
Muzika: Srđan Marković

Dramska scena za djecu

 MODRO BLAGO

Režija: Staša Koprivica

Po motivima romana Dušana Kostića tekst: Stevan Koprivica

 

Scenografkinja: Vladislava Munić Cunnington

Kostimografkinja: Magdalena Klašnja

Kompozitor: Srđan Marković

Fotograf: Duško Miljanić

Dizajn promo matrijala: Oblutak dizajn

Izvršna producentkinja: Ana Medigović

 

ŽARKO……………………………..Vule Marković

MIRA……………………………….Jelena Simić

POLPETA……………………………Pavle Popović

                                  ZUJO………………………………..Vukan Pejović/Omar Bajramspahić

DRUGARICA GOSPOĐICA………Maja Šarenac

DITRIH……………………………..Dejan Đonović

BRBO……………………………….Goran Slavić

                       ELZA……………………………….Jelica Vukčević/Marija Đurić

MAMA……………………………..Branka Femić

MUDROŠA…………………………Emir Ćatović

MODRA BLAGA

Nekada davno, u lijepom  gradu između mora i planina, živjeli su dječaci i djevojčice koji su se igrali i maštali. Bilo je to vrijeme kada nije bilo kompjutera, konzola, fejsa, tvitera ni instagrama, ma koliko to nevjerovatno zvučalo. U tom vremenu i u tom gradu dani su tekli mirno i pomalo dosadno a sve važno i lijepo što je trebalo da se dogodi bilo je smješteno u očekivanju sutrašnjeg dana, nekog budućeg vremena. A onda, odjednom…Iz mraka prošlosti pojavilo se… Nešto.

„Modro blago“ je pozorišno čitanje kultnog romana Dušana Kostića koji je zasnovan upravo na ovoj bajkovitoj osnovi. Naravno, Kostić je svoj  avanturistički triler  artikulisao u duhu literaranih trendova šezdesetih godina prošlog vijeka od kojih su neki izdržali  provjeru vremena, a neki ostali u muzeju nostalgičnih sjećanja. Polazeći od osnove avanaturističkog zapleta romana Dušana Kostića dao sam sebi za pravo da njegovu literaturu tretiram kao polaznu građu koju sam, uz saglasnost rediteljke, dramaturškom alhemijom, dopunjavao iskustvima nove bajke, novog isčitavanja istorije zasnovane na mitovim i legendama modrih blaga Boke Kotorske, ali i dalekih  nordijskih zalivskih magli iz kojih može svašta da se pojavi.

Stevan Koprivica

 

S one strane poznatog

 Nekada davno, bajke nijesu služile samo za puku zabavu djece. One su bile šifrovana uputstva za život. Zato u njima nijesu samo lijepe i nježne stvari, već i one strašne, tužne, opasne. Ono što je u njima najuzbudljivije jeste i najpotrebnije djeci – prilika da prožive pravu avanturu, ne izlazeći iz svog toplog kreveta.

Danas, kada su klinci ušuškaniji nego ikada, kada smo ih potpuno obmotali svojom pažnjom, kada žive ono što je prethodnim generacijama izgledalo kao san – avanture su im potrebnije nego ikad. „Modro blago“ je naš, pozorišni način da ih uvučemo u jedan zabavan, ali mračan svijet, u priču punu topline, ali i straha. Dužnost nam je da im pokažemo kako izgleda zlo, a kako dobro, da im kroz bajku skrenemo pažnju na opasnosti koje nosi svijet u kome žive, jer se one u stvarnosti najčešće ne vide tako dobro kao na sceni.

Staša Koprivica

Preuzmite aplikaciju

Google Play Apple Store

Generalni pokrovitelj

Universal Capital Bank Logo