Kinez (14+)

Kinez (14+)

Izvodjenja:

Nema zakazanih izvodjenja

Režija: Anja Suša
Scenografija: Zorana Petrov
Muzika: Igor Gostuški

Koprodukcija

JU Gradsko pozorište Podgorica

Međunarodni festival KOTOR ART

Fondacija Kotorski festival pozorišta za djecu

JU Kulturni centar “Nikola Đurković”, Kotor

ASSITEJ Centar Crna Gora

 

Dramska scena za mlade

Maja Todorović

KINEZ (14+)

Anja Suša

Scenograf: Zorana Petrov

Kostimograf: Maja Mirković

Kompozitor: Igor Gostuški

 

U predstavi igraju:

Jelena Simić, Emir Ćatović i Goran Slavić, a značajno učešće ima i dječji  hor Muzičke škole “Vasa Pavić” sa dirigentom Sašom Barjaktarović.

Drama “KINEZ” Maje Todorović dotiče mnoge neuralgične tačke naših (post)tranzicionih trauma čije su najveće žrtve deca koja su junaci ove priče. Kroz naizgled malu priču o nastajanju jednog prijateljstva između dječaka i djevojčice i pronalaženja zrna smisla i razuma u svetu surovih predrasuda i neprepoznavanja i neuvažavanja drugih i drugačijih, reflektuje se daleko složenija priča o savremenom društvu koje nije naklonjeno nežnosti, iskrenosti i koje, iznad svega, prezire slabost.

Ovo je priča o ljubavi, prijateljstvu i mašti. Ovo je priča o čarobnjaku”Kinezu” koji može da vidi šareni svet drugačijim očima. Ovo je, takođe, i priča o današnjem vremenu ali i o sećanju na neko drugo vreme koje nismo zaboravili i nikada nećemo. Ovo je i Goranova, Jelenina i Emirova priča. I moja. I vaša.

Anja Suša, Reditelj

 

RIJEČ PISCA

Kao što i na samom početku drame piše: „Ovo je priča sa djecom, ali nije (samo) za djecu. Ovo je priča o nama, malo većoj djeci, koja se plašimo da odrastemo.Zato što boli.Niko nam nije rekao koliko.“

Možda je suština svega već sadržana u tom malom uvodu.Iako se radnja drame odvija „danas i ovdje“ i bavi se problemima u savremenom društvu, čini mi se da se jako osjeća uticaj vremena u kom sam i sama odrasla tj 90ih. Ne samo da danas živimo posledice tog vremena,već smo i njihov „proizvod“. Upravo zato junaci ove drame su jednim dijelom slika i prilika savremenih klinaca, ali su isto tako i pomalo nostalgično sjećanje na moje sopstveno djetinjstvo provedeno u parku pored mora. Problemi sa kojima se oni susreću su samo naizgled dječiji, ali su suštinski stvari koje će nas mučiti i dalje tokom života, stvari sa kojima smo odrasli i ono što nas je učilo osobama kakve jesmo. S tim što dok smo djeca svi ti problemi nam djeluju mnogo udaljenije, a stignu nas tek kad odrastemo, ali to ne znači da umijemo lakše i bolje da se nosimo sa njima.

Kinez- kako djeca zovu jednog junaka drame, upravo je ono što spaja ta dva svijeta- dijete u tijelu odraslog čovjeka. Kao što smo i svi po malo, ma koliko se trudili da to sakrijemo.

 Maja Todorović

Trajanje: 85 min

 

The Chinese

The Chinese, a play by Maja Todorović, touches many sensitive spots of our (post)transitional traumas, whose biggest victims are the children, the protagonists of this story.This seemingly simple tale about a new frendship between a boy and a girl and finding a grain of sense and meaning-fulnes in the world full of prejudice, lack of recognition and understending of others and those who are different, reflectes a far more complex is sue on contemporary society, one that is not inclined towards sensitivity and honesty – a society that, above all, resents weakness.This is a story about love, frendship and imagination. This is a story abuot a wizard – the Chinese – who has an ability to see a colorful world with different eyes. This is a story about modern times, but also reminiscent of another time, one we did not forget nor will we ever. This is Goran`s, Jelena`s and Emir`s story. And mine. And yours, too.

Anja Suša

Preuzmite aplikaciju

Google Play Apple Store

Generalni pokrovitelj

Universal Capital Bank Logo