Završen PIR 2 festival

Završen PIR 2 festival

Vijesti

23. Apr 2021

Drugo izdanje Prvog internet regionalnog festivala teatra za djecu PIR 2 je završeno 22. aprila u 18h. Publika je širom regiona i svijeta, od 01. do 09. aprila imala priliku da na YouTube kanalu Gradskog pozorišta Podgorica pogleda predstave devet teatara iz Crne Gore, Srbije, BiH i Hrvatske. Sve predstave su imale jednak online život, pa su predstave za gledanje i lajkovanje bile dostupne 14 dana.

,,I u ovakvim vremenima smo uspjeli da održimo produkciju što je najveća dobit ovakvog festivala. Osim produkcije, održali smo i kvalitet, što znači da ova Covid afera nije uticala na kreativnost, pamet i ovo je jedna plemenita misija kojom se svi bavimo. Duboko se nadam da je ovo poslednji festival ovakve vrste. Pozorište jedino ima smisla ukoliko ima salu i povratnu informaciju publike. To ne isključuje ni Instagram festival, ali se nadam da ćemo se u budućim vremenima okupljati, što i jeste svrha ovakvih događaja. Nisam pristalica teze da je važno učestvovati, važno je i pobjeđivati i svi se mi takmičimo da bi pobjedili, ali u ovakvim okolnostima, sama činjenica da se pojavila ovakva produkcija smatra se pobjedom. Nadam se da će PIR biti inicijacija za festival gdje ćemo se uživo sretati i nadmetati" - kazao je Stevan Koprivica, direktor Gradskog pozorišta Podgorica.

,,Značaj festivala jeste što smo djeci širom regiona prikazali kvalitetne programe, zabavne i edukativne o čemu govori i odziv publike, ali i medijska ispraćenost. Pozorišni festival postoji jedino u salama i to je jasno. Ovo jeste prinudno riješenje. ali mi je drago što je okupilo region opet i što smo imali priliku da prezentujemo naš rad, zadržavajući bogatstvo svoje kulture i jezika" - kazao je Dušan Kovačević, umjetnički direktor Gradskog pozorišta Podgorica.

Pobjednik drugog izdanja PIR 2 festivala je predstava ,,Debela" (14+), Pozorišta mladih Novi Sad, sa 612 lajkova i 3562 pregleda.

,,Zahvalio bih svima na čestitkama. Festival se desio i mi smo pobijedili drugu godinu za redom i radujemo se. I nas je korona pogodila, ali smo se trudili i za ovaj period smo uspjeli da iznesemo dvije predstave, ,,Kad sam bio garav" i ,,Smrt gospodina Goluže" - Kazao je Mihailo Nestorović, direktor Pozorišta mladih Novi Sad.

Drugo mjesto osvojila je predstava ,,Snežana i sedam patuljaka" (7+) pozorišta ,,Boško Buha" iz Beograda sa 547 lajkova i 5959 pregleda.

,,Nestor je nesumnjivo pobjednik ovog festivala. Lično mislim da je potpuno svejedno ko je dobio prvu, ko drugu, a ko treću nagradu. Na ovakvom festivalu je važno pojaviti se, vidjeti šta su kolege radile u drugim pozorištima, jer je ovo jedina prilika bila da odemo makar u pozorišni muzej. Snimljena predstava nije pozorište, to je dokument da je predstave bilo. Uživati u snimljenom pozorištu je dosta teško i mi smo na ovaj način vidjeli i ko je naša stalna publika koja je gledala predstave" - kazao je Igor Bojović -  direktor Pozorišta ,,Boško Buha" iz beograda.

Treće mjesto, sa 345 lajkova i 7151 pregleda, osvojila je predstava  Gradskog pozorišta Podgorica ,,Tri praseta" (3+).

Učesnici PIR 2 festivala bili su i Gradsko kazalište ,,Žar ptica" iz Zagreba sa predstavom ,,Mala sirena" (6+), Pozorište mladih Sarajevo ,,Bajka o bajkama" (7+), Dečje pozorište Subotica ,,Pustolovine Toma Sojera" (5+), Malo pozorište ,,Duško Radović" iz Beograda ,,Pepeljuga" (5+), Pozorište lutaka ,,Pinokio" iz Beograda sa predstavom ,,Bela griva" (7+) i Nikšićko pozorište sa predstavom ,,Kraljević i prosjak" (12+).

Festival PIR je nastao prošle godine u vrijeme totalnog zaključavanja država sa namjerom da vrijeme provedeno u kući ne bude prazno i dosadno. Predstavljao je zapravo poziv djeci i odraslima da posjete sva pozorišta koja su učestvovala ( I ne samo njih) jer je doživljaj ,,živog" pozorišta nezamjenjljiv. Pokazao je da su glumci i djeca pobjedili Koronu.

 

 

Preuzmite aplikaciju

Google Play Apple Store

Generalni pokrovitelj

Universal Capital Bank Logo