Regionalna unija teatara ,,Ruta"

Regionalna unija teatara ,,Ruta"

Vijesti

27. Feb 2020

 
Gradsko pozorište Podgorica, kao domaćin ,,Ruta" festivala, predstaviće publici od 2. do 7. marta jedinstvenu mogućnost da pogleda najbolje produkcije pet prestižnih teatara iz Hrvatske, Srbije, BiH, Sjeverne Makedonije, Slovenije i Crne Gore.
 
Gradski teatri koji učestvuju na festival su: Kazalište Ulysses Zagreb, Beogradsko dramsko pozorište, Kamerni teatar 55 Sarajevo, Dramski teatar Skoplje, MGL Ljubljana i Gradsko pozorište Podgorica.
 
Program festivala:

2. mart  „Ko se boji Virdžinije Vulf“  Kazalište Ulysses, Zagreb

3. mart   „Plastelin“ Beogradsko dramsko pozorište

4. mart  „Sjećaš li se Doli Bel“ Kamerni tetar 55 Sarajevo

5. mart „Stranci“ Dramski teatar Skoplje

6. mart „Plah Udah“ Mesno Gledališće  Ljubljana

7. mart „Kozocid“ Gradsko pozorište Podgorica 

U okviru festivala 04. marta  sa početkom u 12h u sali Dodest u KIC-u, biće organizovana panel diskusija pod nazivom ,,Položaj i funkcija pozorišne kritike”. Učesnici panel diskusije su: prof. dr Ivan Medenica (Beograd), Tomislav Čadež (Zagreb), Aleksandar Milosavljević (Novi Sad), Dino Mustafić(BiH) i prof. Dragan Koprivica(CG).

Radionica pod nazivom ,,Pisanje pozorišne kritike”, koju će voditi dr Ivan Medenica, biće organizovana 05. marta u 12h u sali Dodest u KIC-u. Radionica je otvorena za sve zainteresovane.

Osim festivala koji će biti organizovani u svim glavnim gradovima država nekadašnje savezne republike, Ruta će pokrenuti i brojne koprodukcije, a samim tim i razmjenu stvaralaca. RUTA je jedinstvena po svom modelu, koji podrazumjeva da će se festival periodično tokom jedne kalendarske godine seliti udruge gradove članove Unije. Svako pozorište nastupa sa predstavom po sopstvenom izboru.
 
Ciljevi festivala su, prije svega, saradnja između teatara, zdravo nadmetanje i prisustvo svih  teatara tokom godine pred publikom u čitavom regionu. Ovaj Festival omogućuje bolju komunikaciju sa ljudima iz drugih pozorišta, kao i rad na velikim koprodukcijama
 
Festival je revijalnog karaktera.

Preuzmite aplikaciju

Google Play Apple Store

Generalni pokrovitelj

Universal Capital Bank Logo