Premijerno izvedena predstava ,,Slučaj slomljene vaze"(5+)

Premijerno izvedena predstava ,,Slučaj slomljene vaze"(5+)

Vijesti

14. May 2024

Predstava ,,Slučaj slomljene vaze" (5+), koju je po tekstu Milane Matejić režirao Zoran Rakočević, premijerno je izvedena sinoć pred podgoričkom publikom.

- Ideja komada je u razumijevanju dva nepomirljiva svijeta, sa jedne strane djece i odrastanja tih malih ljudi, a sa druge svijeta odraslih, svijeta vaspitavanja i postavljanja granica. Ideju komada smo osmislili još prošle godine, uzevši kao inspiraciju Andersenove bajke, a kroz istraživački proces kasnije sa glumcima se sve počelo kristalisati, pa  se tako na nivou skica mogu prepoznati bajke Cvijeće male Ide, Princeza na zrnu graška, Jovica budalica, ali i neke lične priče. U vremenu izazova u kojem trenutno živimo odabir ovakve teme je vrlo važan, sve manje vremena imamo jedni za druge, vuku nas postavljeni standardi i stereotipi, pa se često i na porodicu reflektuju  društvene i političke traume, a da često toga nijesmo ni svjesni - rekao je reditelj, Zoran Rakočević.

Tekst i dramaturgiju potpisuje Milana Matejić, studentkinja master studija Fakulteta dramskih umjetnosti na Cetinju - studijski program Dramaturgija:

- Osim za djecu ovo je predstava i za odrasle jer se svi vraćamo na neke bazične stvari. Ovdje sam u zahvalnoj poziciji obzirom da sam i dramaturškinja, tako da nisam morala da se lišim ni jednog dijela teksta, nego sam to što sam napisala mogla da prilagodim onome što Zoran zamisli, odnosno onome što smo svi mi zajedno izmaštali na probi. Najveći izazov je svakako bio svesti se na osnovu i zaboraviti okolne probleme i pokušati ući u percepciju djeteta, svesti se na emicije i igru. Da smo u tome uspjeli govore upravo reakcije publike  - zaključila je Matejić.

Studentkinji glume na  Fakultetu dramskih umjetnosti na Cetinju u klasi prof. Branislava Mićunovića, Neveni Penavi je ovo prva uloga u profesionalnom pozorištu: 

- Mnogo smo radili i moram priznati da mi je bilo zahtjevno, vjerovatno i zbog toga što je ovo moja prva profesionalna uloga, ali imala sam ogromnu podršku svih kolega. Iskrenost i čistotu trebamo čuvati i kada odrastemo da ne zaboravimo da se igramo - poručila je Penava.

Pored Penave u predstavi igraju: Jelena Simić/Anđelija Rondović, Ognjen Sekulić, Miloš Kašćelan, Lara Dragović, Stefan Vuković/Goran Slavić, Una Lučić, Milo Perović i Itana Dragojević.

Scenografiju potpisuje Smiljka Šeparović - Radonjić, kostime Lina Leković a scenski pokret Anđelija Rondović.

Naredna igranja zakazana su za 19. i 20.5. sa početkom u 12h u Velikoj sali KIC-a, a ulaznice se mogu kupiti na biletarnici KIC-a ,,Budo Tomović" Podgorica.

 

Preuzmite aplikaciju

Google Play Apple Store

Generalni pokrovitelj

Universal Capital Bank Logo Ramada