Premijera: ,,Slučaj slomljene vaze"(5+)

Premijera: ,,Slučaj slomljene vaze"(5+)

Vijesti

10. May 2024

Pemijera predstave sa  Dramske scene za djecu ,,Slučaj slomljene vaze"(5+), koju je po tekstu Milane Matejić, režirao Zoran Rakočević, zakazana je za 13.5. sa početkom u 20h u Velikoj sali KIC-a ,,Budo Tomović".

- Nova produkcija Gradskog pozorišta otvara priliku da se naša najmlađa publika emotivno poveže sa situacijama i likovima u predstavi na dublji način. Inovativan pristup pozorištu za djecu karakteriše interaktivnost, saživljavanje s likovima i postavljanje situacija koje se oslikavaju na svakodnevni život i iskustva mališana. Cilj naše kuće je da uvijek, koliko smo u mogućnosti angažujemo mlade nade glumišta, predstavimo ih pozorišnoj javnosti i tako osiguramo prostor za budućnost teatarske kulture u Crnoj Gori. Talenta im ne manjka, a kroz proces su pokazali ogromnu posvećenost i trud što im i uz iskustva starijih kolega pomaže da se popnu ljestvicu više u profesionalnom odrastanju. Tretiranjem relevantnih tema odrastanja, kao što su, između ostalog, prijateljstvo i porodični odnosi, kroz edukaciju i interaktivan pristup komad će kako  djecu tako i njihove roditelje podstaknuti da razmišljaju o vlastitim iskustvima i osjećajima na nov i kreativan način - rekla je Ivona Čović Jaćimović VD direktorice Gradskog pozorišta.

Reditelja Zorana Rakočevića raduje što ponovo postavlja komad u Gradskom pozorištu i ovog puta na sceni za djecu:

 - Mislim da je stvaranje pozorišnih predstava za mlađe uzraste najodgovorniji, ali i najpotrebniji poduhvat koji se uopšte može zamisliti danas u crnogorskom društvu. Ovoga puta moji saradnici, glumci i ja bavili smo se svijetom odnosa malih i velikih, emotivnim, bolnim, slatkim i često uplakanim, ali nježnim izazovima odrastanja u kojima je najvažnije da jedni druge počnemo bolje da razumijemo. Smatram da je odabir teme veoma važan, jer smo svi mi svjedoci izazova pred kojima se nalaze roditelji, staratelji, hranitelji, ali i klinci s druge strane. Sve manje vremena imamo jedni za druge, sve manje pažnje posvećujemo drugima, usmjereni smo na stvaranje, zarađivanje, sticanje i trošenje, vuku nas postavljeni standardi i stereotipi ponašanja; na porodici kao zajednici ljudi raznih doba reflektuju se sve društvene i političke traume, a da često toga nijesmo ni svjesni. Treba da se slušamo, gledamo, da više dijelimo i intenzivnije razmjenjujemo - kazao je reditelj Zoran Rakočević.

Zahvalna Gradskom pozorištu i autorskom timu na kreiranju ove predstave zbog važnosti ovakve teme je mlada dramaturškinja Milana Matejić:

- Tekst za predstavu ,,Slučaj slomljene vaze" nastao je upravo iz potrebe da se naglasi koliko je važno pravo na igru, ne samo za male ljude, već i za odrasle koji utiču na odrastanje i formiranje tih malih ljudi. Polazišna tačka za pisanje ovog teksta bile su Andersenove bajke. U toku rada na dramatizaciji bajki, u razgovorima sa Zoranom oko teme komada, spontano se otvarao prostor za temu vaspitanja. Likovi poput Princeze na Zrnu graška, Jovice Budalice i ostalih, sa akcentom na Idu koja je izvučena iz bajke Cvijeće male Ide, osavremenjeni su i tako su preslikane u slike toga šta roditelj očekuje da njegovo dijete bude. U toku proba smo svi zajedno ovim likovima dodali još jedan autentičan sloj ličnih priča iz djetinjstva i tako smo se donekle udaljili od Andersena, što na kraju savremeni pristup i dramaturgije i pozorišta za djecu nekad zahtijeva.

Nevena Penava tumači ulogu Ide, djevojčice koja ulazi u prostor sopstvenih emocija, snova i strahova:

- Rad na predstavi ,,Slučaj slomljene vaze"  bio je izazovan ali i pun radosti. Kroz igru i smijeh smo tražili inspiraciju i podsjetili se kako je to biti dijete. Ova predstava govori o djetetu i o njegovom velikom svijetu mašte i emocija koji se povremeno sudaraju sa svijetom roditelja, koji je brz i nestrpljiv. Šta se onda dogodi? Kako mi brinemo za djecu, a kako ona za nas? Trudili smo se da shvatimo obje strane, ali i jedni druge u potrazi za rješenjima - glumica Nevena Penava.

Idine roditelje koji se suočavaju sa izazovima odgajanja djece tumače Jelena Simić i Ognjen Sekulić.

- Vrlo inspirativno je bilo raditi na komadu, istraživali smo teme odrastanja i roditeljstva, najprije iz perspektive djece, a onda i odraslih. Period improvizacija ostaće mi u posebnom sjećanju kao jedinstveno, čisto, katarzično iskustvo i nadam se da ćemo uspjeti to kroz krajnji rezultat - našu predstavu, da prenesemo na publiku svih generacija - Jelena Simić glumica.

- Imao sam tu sreću da radim sa ljudima koji su puni razumijevanja i bili su spremni da daju odgovore na sva pitanja koja su se prirodno nametala tokom procesa. Stvaranje za djecu je nešto posebno, stalno smo u potrazi za novim rješenjima, postupcima koji bi djeci bili zanimljivi a sa kojima mogu da se poistovjete. ,,Slučaj slomljene vaze" je, čini mi se, predstava koja se bavi roditeljima taman koliko i djetetom. Svijet se mijenja, u kojem pravcu još uvijek nijesam siguran, ali vaspitne metode, nažalost, ostaju iste. Probali smo da ovom predstavom otvorimo ta pitanja i nadam se da smo uspjeli da damo odgovore na ista - Ognjen Sekulić.

Pored Penave, Simić i Sekulić u predstavi igraju: Anđelija Rondović, Miloš Kašćelan, Lara Dragović, Stefan Vuković/Goran Slavić, Una Lučić, Milo Perović i Itana Dragojević.

Reprizno igranje zakazano je za 14.5. sa početkom u 12h u Velikoj sali KIC-a.

Karte su dostupne na biletarnici KIC-a ,,Budo Tomović''.  Radno vrijeme biletarnice: radnim danima od 9h do 20h i vikendom dva sata prije početka predstave. Pauza: od 11h do 11.30h i od 16h do 16.30h. Kontakt telefon: 020 664 237 i 068551460.

 

 

 

 

 

 

Preuzmite aplikaciju

Google Play Apple Store

Generalni pokrovitelj

Universal Capital Bank Logo Ramada