Premijera predstave ,,Samo da je po redu"

Premijera predstave ,,Samo da je po redu"

Vijesti

18. Feb 2023

Premijera predstave sa Večernje scene Gradskog pozorišta Podgorica ,,Samo da je po redu”, po tekstu Stefana Boškovića i u režiji Lidije Dedović, biće izvedena 20.2. u 20h u Velikoj sali Kulturno-informativnog centra ,,Budo Tomović”. 

- Samo da je po redu je neka vrsta neorealističkog viđenja  naličja naše savremenosti. Ovo je pogled u avliju  porodice ,,izgubljene u prevodu" , amalgam smijeha i gorčine u kojem se raspada ,,osnovna ćelija svakog društva", porodica.  Ansambl Gradskog pozorišta imao je nelak zadatak da se uhvati u koštac sa likovima koji jedno sanjaju a drugo im se dešava. Koliko se uspjelo u tome prosudiće jedini mjerodavni arbitar, publika - kazao je direktor Gradskog pozorišta Podgorica, Stevan Koprivica.

Umjetnički direktor, Dušan Kovačević objašnjava zašto je odluka da se lokalna priča uvrsti u repertoar Gradskog pozorišta: 

- Na liniji repertoarskog opredjeljenja njegujući crnogorske autore, pisce i reditelje, ovaj projekat je povjeren Stefanu Boškoviću i Lidiji Dedović, što je rezultiralo jednom divnom emotivnom i veoma duhovitom građanskom dramom koja govori o jednoj Podgorici kroz generacije u kojoj se smjenjuju razni apsurdni događaji i prepliću slojeviti odnosi specifičnih karaktera koje srijećemo svuda oko nas.  Odavno na repertoaru nismo imali komad koji se bavi podgoričkom pričom i iz tog razloga je i donijeta odluka da se radi ovakva predstava.  

Tekst za komad potpisuje Stefan Bošković: 

- Trudio sam se da ignorišem izvjesnost, i da ne ponudim odgovore. Vjerovatno, jer ih nemam, a i vjerujem da ljudska glupost dolazi iz potrebe da se odgovori na sve. Pitanja pretvaraju svijet u tajnu, i u tome nalazim privlačnost. Ne volim da dobijem ono što očekujem da ću dobiti. Više sam se usmjerio na likove, njihove zaokrete, vibracije, intonacije. Često su mi bježali s putokaza, zaglavljeni između nasljeđa, patoloških odnosa, uvjerenja i neizrečene ljubavi. Podgorička stvarnost mi je u velikom dijelu pomogla u tome, da je shvatim, opišem i pokušam učiniti uvjerljivom. Makar djelić nje. 

Lidija Dedović, između ostalog, ističe i izuzetno zadovoljstvo saradnjom sa glumcima i Gradskim pozorištem: 

Radeći sa Stefanom Boškovićem na tekstu, razmišljali smo o podgoričkom tj. crnogorskom mentalitetu, osobenostima,kvalitetima i manama. O ljubavi, isključivosti, sebičnosti. Čitajući grad čitamo nas. Naše pretke,naše generacije i djecu. Ljude pune kontradikcije i strasti, opsesije i šašavosti. Žaropek, zrikavce, ćuka, muvu. Banalnost života malog naroda. Interesuju me osobenosti našeg mentaliteta koje u svom spletu daju crnokomičnost. Kroz sukob generacija, u klinču su običaji, norme, pravila i slobodna volja. Da li je sloboda u okovima, a egoizam na slobodi. Živimo u novom primitivizmu koji naopako zovemo demokratijom. Rad sa glumcima predstave ,,Samo da je po redu" je radost. Bliski smo. Njihovo (naše) povjerenje, želja, nesporan talent i timski duh inspirišu. Mislim i na sve svoje saradnike i kolege iz Gradskog pozorišta koji doprinose da se desi ,,Samo da je po redu". 

U predstavi igraju:  Srđan Grahovac, Maja Šarenac, Dušan kovačević, Lara Dragović, Omar Bajramspahić, Stefan Vuković, Marija Đurić i Tatjana Torbica. 

Scenografiju za predstavu uradila je  Smiljka Šeparović, kostimografiju Lina Leković, a muziku Vladimir Maraš. 

Predstava je rađena u koprodukciji sa produkcijskom kućom Beo art 2015.  

Reprizno izvođenje zakazano je za 21.2. sa početkom u 20h u Velikoj sali KIC-a ,,Budo Tomović”

 

Preuzmite aplikaciju

Google Play Apple Store

Generalni pokrovitelj

Universal Capital Bank Logo Ramada