Predstava ,,Snježna kraljica" (5+)

Predstava ,,Snježna kraljica" (5+)

Vijesti

02. Feb 2021

Predstava ,,Snježna kraljica" (5+), koja je po tekstu Hansa Kristijana Andersena, u dramatizaciji Evgenija Švarca, a u režiji Jagoša Markovića, biće premijerno izvedena 5. februara 2021. godine, u Velikoj sali Kulturno-informativnog centra ,,Budo Tomović" u 18 sati. Povodom premijernog izvođenja predstave, u KIC-u je održana konferencija za novinare na kojoj su govorili direktor Gradskog pozorišta Stevan Koprivica, umjetnički direktor Dušan Kovačević, reditelj Jagoš Marković, glumci Jelena Simić, Emir Ćatović, Vanja Jovićević, Maja Šarenac, Božidar Zuber i Miloš Pejović.

Glumačku ekipu čine još i Sanja Popović, Lazar Đurđević, Lara Dragović, Sejfo Seferović i Omar Bajramspahić.

 

Na samom početku obratio se direktor Gradskog pozorišta Podgorica Stevan Koprivica:

,,Biću ličan i pozorište je lična stvar, pa ću reći da sam se u svom pozorišnom životu, a dugo traje, nagledao svega i da me malo šta može iznenaditi, a i malo šta me može zateći. Ova predstava me, na ovim kontrolnim probama do sada, zatekla i iznenadila. Iznenadila me količinom ljepote. U ovom nelijepom, ružnom vremenu koje nas okružuje svakakvim negativnostima, dogodio se jedan čudesan čin ljepote i to ljepote sa dva aspekta, ljepote po sebi i one što zovemo estetičkom ili umjetničkom ljepotom. Rađeno prema jednoj od najboljih dramatizacija Andersena, a znamo da je Andersen najbolji pisac bajki i pisac tužnih bajki, prema Švarcovoj dramatizaciji koja ima svoje vrijednosti, ali zaista jednoj, sa jedne strane, radikalnoj intervenciji, a sa druge strane, opet, intervencije koja je u funkciji Andersena, koju je sam Jagoš Marković napravio. Dobila se jedna predstava koja jeste apsolutno suočavanje sa ljepotom, to je jedna stvar, a druga stvar je pitanje emocije. Savremeno pozorište nam rijetko nudi emociju, a pogotovo su i dječija pozorišta počela da odmiču od emocije. Zaboravili smo one divne, čarobne bajke i čarolije kada djeca sa roditeljima uđu u jedan drugačiji svijet od onoga u kom žive, naprotiv, u jednom momentu se insistiralo da se u pozorištu za djecu prezentuje surova stvarnost. Ne, ovdje se prezentuje nešto što jeste nadgradnja, što je viša poetska istina, što je suočavanje sa ozbiljnim problemima, sa jedne strane na način koji je djeci prihvatljiv, a odraslima zanimljiv. Ja neću mnogo da spojlujem predstavu, da prepričavam neću uopšte, ali ću samo reći i ponoviti da je Markovićeva opsjednutost ljepotom i emocijom u ovoj predstavi došla do punog izražaja. I još jedna stvar, taman kada mislite da ste ušli u nešto što je prepoznatljivo za Jagoša Markovića, da mu možete prepoznati rukopis u svakom momentu, on ne odustajući od svog stila i poetike, opet se izmaknuo od svega onoga što je radio do sada. Ja sam mu zahvalan što je upravo takvu predstavu podario ovom pozorištu i što je uz njegovu palicu maestra funkcionisao ansambl pozorišta. Ja kao upravnik mogu da budem više nego ponosan. U pozorištu postoji onaj sujevjerni faktor, da se ne hvalimo unaprijed. Ja se ne hvalim unaprijed, samo iznosim elementarne činjenice što je argument kulture, ovog grada i ove države s kojim možemo pred svijet i publiku. I još jedna stvar, pravljenje ovakvih predstava je civilizacijska misija, jednostavno postoji obaveza ovakvog pozorišta da obezbjedi plemenito odrastanje djece. Uz ovakve predstave, djeca i roditelji koji će dolaziti će jednostavno biti u jednom svijetu koji je plemenitiji i bolji nego ovaj u kom živimo. Ako bude pitanja, na raspolaganju sam" - kazao je Koprivica.

Nakon Koprivice, obratio se umjetnički direktor Gradskog pozorišta Dušan Kovačević:

,,Neću govoriti o Andersenu ništa, o Švarcu još manje, a ni o Jagošu Markoviću. O Markoviću govore njegova djela koja je utkao i u Gradsko pozorište i u pozorišne scene širom regiona, a tako je i ovom predstavom dao jak lični i estetski pečat našem repertoaru. Ovom predstavom pokazali smo da smo tu za najmlađe i ispunjavamo suštinu, a to je da djecu pozorišnim komadima treba podučiti i zabaviti, a ova predstava upravo to i radi. Ova predstava će podstaći njihovu maštu, odrastanje, podstiče ih da budu bolji ljudi i da vjeruju u prave, ljudske i prijateljske sisteme vrijednosti. Imaćete da vidite jedan zaista fascinantan likovni spektakl. Napravljen je vrhunski spektakl, ne samo sa rediteljske, već i glumačke strane." - kazao je Kovačević.

Reditelj predstave Jagoš Marković je istakao: ,,Predstava je o ljubavi, o onome kakav bi svijet trebao da bude i djeci i odraslima i mi smo je upravo radili i za djecu i za odrasle. Jako sam radostan što sam ovdje, što sam u mojoj Podgorici i snosim svu odgovornost za ovu predstavu, jer sam imao sve uslove za rad." - kazao je Marković.

,,Iskoristila bih priliku da vas pozdravim sve i da se zahvalim što ste došli i što se napokon vidimo u ovim okolnostima. Mislim da je izuzetno značajno što ćemo imati premijeru predstave za djecu u ovakvim okolnostima i što je tematika takva kakva jeste i što smo je napravili onako kako jesmo. Ponovila bih što je Jagoš rekao, mislim da je važno što ova predstava treba da bude nešto što je ljekovito za sve uzraste. Nema razloga da se ova predstava djeli na ovu ili onu scenu, ovo je porodična predstava, za svakog ko želi da nađe i vrati smisao u ovim ludim vremenima. Bilo je zadovoljstvo raditi sa cijelim timom, autorskom, tehničkom i glumačkom ekipom. Mislim da je važno da naši gledaoci i grad znaju da imamo tim ne samo na sceni. nego i iza scene koji omogući nama da igramo što igramo i vama da doživite sve što doživite. To je jedna velika i značajna stvar za nas, na koju se često ne obraća pažnja, a bez toga naša igra ne bi bila na nivou na kom je." - kazala je Jelena Simić.

,,Predstava je za uzraste od 7 do 77, stvarno zaslužuje i da se igra 107 puta. Znam da zvuči nezahvalno, ali ću samo reći da je ovo prva predstava koju bih više volio da gledam nego da igram" - kazao je Emir Ćatović.

,,Ja sam već dugi niz godina ljubitelj Jagoševih predstava zbog nevjerovatne magije koju on stvara na sceni i veliko mi je zadovoljstvo što sam sada dio te magije. Zahvaljujem se svim kolegama i tehničkoj ekipi na divnoj atmosferi, a najviše Jagošu na povjerenju koje mi je pruženo tokom čitavog procesa." - kazala je Vanja Jovićević.

,,Hvala vam što ste došli. Ja nisam neki govornik, ali mogu da vas pozovem na predstavu za koju se sigurno nećete kajati zbog izdvojenog vremena." - izjavio je Božidar Zuber. 

,,Ja moram da napomenem da je bilo jako ljekovito raditi sa Jagošem, pogotovo u ovom trenutku kada smo svi depresivni, izgubljeni, uplašeni i zbunjeni zbog svega što se dešava i mislim da se desio u pravom trenutku jer me odvajao od realnosti zbog čega sam jako srećna. Ja sam tu od ,,Novele od Ljubavi" i mislim da je sasvim sigurno da je Gradsko pozorište prepoznatljivo po ansamblu, igri i ekipi koja se poveže, a sad se desio Jagoš koji sve to nosi u svom biću i pomogao nam je da zaboravimo sve što nas spopada, da se igramo i mislim da smo uspjeli da se zaigramo zbog čega svima preporučujem da dođu da uživaju sa nama." - kazala je Maja Šarenac.

,,Jedna od specifičnosti ove predstave je što smo mi nakon pet dana znali da imamo predstavu, što je nešto što se ne dešava često i to je zaista pokazatelj rada ekipe i što nam je Jagoš dao prostora da igramo u ulogama koje su na neki način bajkovite u jednoj jako pozitivnoj atmosferi." - Izjavio je Miloš Pejović.

Za scenografiju je bio zadužen Matija Vučićević, kostimografiju Marija Marković Milojev, izbor muzike i scenski pokret Jagoš Marković.

Reprizna izvođenja predstave zakazana su za 06. i 07. februar sa početkom u 12h u Velikoj sali KIC-a ,,Budo Tomović".

Predstava je sufinansirana od strane Ministarstva kulture i Sekretarijata za kulturu i sport Glavnog grada.

 

Preuzmite aplikaciju

Google Play Apple Store

Generalni pokrovitelj

Universal Capital Bank Logo Ramada