Predstava ,,Plastelin" Beogradskog dramskog pozorista

Predstava ,,Plastelin" Beogradskog dramskog pozorista

Vijesti

03. Mar 2020

Druge večeri prvog festivala ,,Ruta" biće izvedena predstava ,,Plastelin”, Beogradskog dramskog pozorišta, sa početkom u 20h, u velikoj sali KIC-a.

Režija/adaptacija/scenografija/izbor muzike: Marko Torlaković

Dramaturškinja: Milica Nedeljković 

U predstavi igraju: Aleksandar Jovanović, Jana Milosavljević, Maja Ranđić,Aleksandar Vučković, Ljubomir Bulajić

Kostimografkinja je Dragica Laušević, asistentkinja kostimografije je Mina Maksimović, scenski pokret uradila je Marija Milenkov


 

Beogradsko dramsko pozorište

Beogradsko dramsko pozorište osnovano je 1947. godine pod imenom Gradsko pozorište, a prva predstava Mladost otaca u režiji Petra S. Petrovića, po tekstu Borisa Gorbatova, odigrana je 20. februara 1948. godine. Pozorište je pedesetih godina prošlog veka imalo na umu političke momente razvoja savremene umjetnosti. Tada je bilo potrebno pronaći alternativu akademizmu i konzervativizmu koji su njegovala vodeća pozorišta u Jugoslaviji.

Novo pozorište je pomoglo da se upoznamo sa onim što se dešavalo na vodećim svjetskim pozornicama, te je ohrabrivalo prevode savremenog dramskog repertoara ali i uspostavljalo novi pozorišni jezik. Beogradsko dramsko pozorište, najstarije gradsko pozorište, postalo je primjer modernog teatra, uživalo je veliku ljubav publike i finansijsku podršku države.

Poslije „zlatnog doba“, koje su obilježile predstave nastale po tekstovima savremene američke i evropske dramaturgije, pozorište je prolazilo kroz krize, obogaćene povremenim uspjesima ali je i zalazilo put stramputica, katkad bivalo dezorijentisano u odnosu na epohu, pa i na svoje primarne ciljeve.

Danas, Beogradsko dramsko pozorište nastoji da omogući autorima i glumcima da na njegovim scenama razvijaju savremeni pozorišni repertoar. Uvećani broj produkcija i česta gostovanja omogućavaju da scenska izvođenja novih drama budu širokodostupna publici. Bilo je godina kada su izvođene samo dvije predstave nedeljno, bilo je i pozorišnih sezona kada je Teatar izveo tek jednu jedinu premijeru. Danas, predstave se izvode na dvije scene, sedam dana nedeljno, a ansambli redovno gostuju po Srbiji i u inostranstvu.

 

 

 

 

Preuzmite aplikaciju

Google Play Apple Store

Generalni pokrovitelj

Universal Capital Bank Logo Ramada