Predstava ,,Maca papučarica" (3+)

Predstava ,,Maca papučarica" (3+)

Vijesti

13. Feb 2020

Lutkarska predstava ,,Maca papučarica” (3+) po motivima priče Ele Peroci, u dramatizaciji i režiji Davora Dragojevića, a u produkciji Gradskog pozorišta  Podgorica, biće premijerno izvedena 14. februara 2020. godine u sali Dodest Kulturno-informativnog centra ,,Budo Tomović” u 20 sati. Povodom premijernog izvođenja, u KIC-u je održana konferencija za novinare na kojoj su učestvovali akteri predstave. Na konferenciji su govorili VD direktora Gradskog pozorišta Stevan Koprivica, umjetnički direktor Dušan Kovačević, reditelj Davor Dragojević, glumci Tihana Ćulafić, Sejfo Seferović, Dijana Dragojević, Marija Đurić I Pavle Popović, asistentkinja reditelja Mina Đurović, saradnica na dramaturgiji Jasmina Fulurija, lutkarka Zorana Milošaković Tasić i kompozitor Alek Rodić.

 

 

-  Radi se o deficitarnom pozorišnom proizvodu  na našem pozorišnom tržištu. Predstave za ovaj uzrast skoro da se ne prave. Kada je lutkarstvo u pitanju česti su eksperimenti i ogledi u kojima se zaboravlja na djecu, kao osnovnog konzumenta tog kulturnog proizvoda. Pripovjetka Ele Peroci Dragojeviću je poslužila kao osnova da napravi predstavu koju možemo nazvati uvod u pozorište. Ovo je predstava koju možemo nazvati bukvarom pozorišnog izraza namjenjenom najmlađem uzrastu. Dragojević koristi lutku, koristi masku i živog čovjeka u jednom nepretencioznom obliku koji je određen prema Aristotelovom pravilu, to je dužnost pozorišta. To je da nas pouči i zabavi. Ono nas zabavlja kroz pouku i poučava kroz zabavu. Upravo je to predstava ,,Maca papučarica”- kazao je Stevan Koprivica.

Umjetnički direktor Gradskog pozorišta objasnio je zašto se baš ovaj projekat našao na repertoaru.

 - Prije sve zbog deficita ovakvih predstava na našem pozorišnom tržištu. Gradsko pozorište je okrenuto ka svojim građanima, a prije svega onima koji prvi put dolaze u pozorište. Pozorište treba da predstavlja zadovoljstvo a ne obavezu i pomodarstvo. Naša misija je da od malih nogu odgajamo publiku, naročito sa ovakvim naslovima, koji su "mejnstrim". Naravno, kada ovaj izraz koristimo u pravom smislu, a ne u onom komercijalnom. Mi se ovim komadom obraćamo širokim masama, ali sa umjetničkom estetikom koja je na zavidnom nivo – kazao je Dušan Kovačević.

 

Reditelj Davor Dragojević jedini je umjetnički stvaralac u našoj zemlji koji radi sa lutkama već 27 godina, ali mu je ovo jedno od najdražih iskustava do sada.

 - U svojoj kući i sredini očekivanja od autora su mač sa dvije oštrice. Dao sam sve od sebe. U ovom trenutku, ono što sam najviše znao, ja sam pružio. Iako sam dao svoj maksimum, moram da napomenem da su glumci pružili i više od toga. Svoje umjeće, talenat i energiju fantastično su prenijeli na lutke. Proizvod iskustva i mladosti je predstava za koju vjerujem da će dugo da živi u našem pozorištu. – kazao je Dragojević.

Dijana Dragojević i Sejfo Seferovilć, članovi ansabla Gradskog pozorišta, istakli su lakoću i ljepotu rada na predstavi ,,Maca papučarica”.

 -Tokom procesa vladala je isključivo pozitivna energija, jedni smo od drugih učili, davali savjete i sugestije bez trunke sujete. Svi smo se trudili. Mladi glumci su tražili dodatne časove da bi što bolje naučili da rade sa lutkama – kazala je Dijana Dragojević.

 - Kao i svaki proces rada i ovaj je bio težak, ali toliko lakoće u radu mislim da se ne dešava često. Prije svega zahvaljujući Davoru ali i kompletnoj ekipi – kazao je Sejfo Seferović.

Tihana Ćulafić, Marija Đurić i Pavle Popović prvi put rade sa lutkama.

 - Bilo je udobno raditi i usvajati nove stvari. Bilo je udobno i zbog Davorovog principa rada, koji nas je pustio da kopletan proces dobije prirodan tok – kazala je Ćulafić.

 - Nije bilo lako raditi sa lutkama. Mnogo je komplikovanije prenijeti energiju i oživjeti lutku nego sam izaći na scenu i igrati. Ovakve predstave će podstaći dječiju maštu i vjerujem da će dugo trajati – Marija Đurić.

 - Lutke su jedna veoma inspirativna i zanimljiva glumačka disciplina. Na početku nije bilo lako, ali kasnije postaje uživanje. Srećan sam što sam prvi put radio predstavu za našu najmlađu publiku. Svjestan sam koliko su lutkarske predstave važne i bitne. Zahvalan sam što imam priliku da dio svog bića podijelim sa djecom. Kao dijete sam uživao gledajući lutkarske predstave i znam koliko to njima znači – kazao je Pavle Popović.

 

- Ovo je bila jedna velika škola za mene. Puno sam naučila od Davora, Zorane i kompletne ekipe. Uveli su me u lutkarstvo i ovo je zaista bilo divno iskustvo – kazala je asistentkinja reditelja Mina Đurović.

 - Puno sam naučila iz ove saradnje. Tekst je bio inspirativan i zabavan. Davor mi je dao prostora i slobodu da predlažim ideje, sugestije i mislim da smo napravili odlican komad – kazala je saradnica na dramaturgiji Jasmina Fulurija.

 - Zadatak predstave bio je da se objedini slikovnica, kao prvi kontakt djeteta, lutke i priče – kazala je Zorana Milošaković Tasić.

- Maca Papučarica donosi radost. Ako pođemo od toga da je pozorište škola u kojoj djeca uče, publika ove predstave će imati priliku da mnogo toga nauči – kazao je Alek Rodić.

 

Reprizna izvođenja predstave zakazana su 15.02 i 16.02 sa početkom u 12h u sali Dodest.

Ulaznice se mogu rezervisati i kupiti putem mobilne aplikacije Gradsko pozoriste Podgorica. Prilikom online kupovine karata ostvarujete 20% popusta.


Ulaznice su dostupne i na biletarnici KIC-a „Budo Tomović“ ili pozivom na broj telefona: 020/ 664-237, radnim danima od 9 do 20 sati.

      

 

 

Preuzmite aplikaciju

Google Play Apple Store

Generalni pokrovitelj

Universal Capital Bank Logo Ramada