Predstava ,,Kozocid" zatvorila ,,Ruta" festival

Predstava ,,Kozocid" zatvorila ,,Ruta" festival

Vijesti

08. Mar 2020

                                    

Predstavom Gradskog pozorišta Podgorica ,,Kozocid”, Vide Ognjenović završena je regionalna unija teatara – RUTA. Prisutnima se obratio umjetnički direktor Gradskog pozorišta Dušan Kovačević.

 

- Ponosan na to što je Gradsko pozorište dio jednog ovakvog poduhvata, koji je nastavljajući svoj život, još više učvrstio veze u regionu. Regionalna unija teatara, značajna je, ne samo za Gradsko pozorište, već i za grad Podgoricu i za čitavu Crnu Goru. Veoma sam ponosan što u vremenu kulturne bulimije i globalnih integracija, kada se razilazimo na više nivoa, RUTA postaje jaka kulturna platforma, koja nas objedinjuje i time nas čini jačim. Važno je i za umjetnike i za publiku da se razvijamo u širim okvirima. Njegujući kulturno zajedništvo, zadržavajući kuturni identitet i bogatstvo jezika svakog od nas, ovaj festival postaje zajednički. Želim da istaknem da smo imali izuzetnu podršku u realizaciji festivala i da se zahvalim: gradonačelniku Podgorice Dr Ivanu Vukoviću, koji je zajedno sa nam bio domaćin predstavnicima RUTA festivala, sekretarki za kulturu Ani Medigović, predsjednici Savjeta Nini Redžepagić na bezrezervnoj pomoći, generalnom sponzoru festivala hotelu Ramada, koji je zahvaljujući direktorki Ivani Đurović doprinio da gostoprimstvo dostigne najveći mogući nivo, Akademiji piva,G3 Spirits”, restoranu “100 manira”, restoranuGostiona 1928”. Hvala i kritičarima koji su nesebično podijelili svoje znanje i iskustvo sa našim studentima Fakulteta dramski umjetnosti na temuPoložaj i funkcija pozorišne kritike”. Veliku zahvalnost želim da iskažem publici koja je svakodnevno i zainteresovano pratila RUTU, a najveću zahvalnost upućujem ekipi Gradskog pozorišta koja je posvećeno i ambiciozno realizovala ovaj festival.

 

Direktorica Mestnog Gledališča Ljubljanskog, Barbara Hieng- Samobor iz opravdanih razloga nije mogla prisustvovati zatvaranju festivala i prihvatiti štafetu RUTA Ljubljana, Kovačević je pročitao njenu poruku.

- Iz iskustva i načina rada u Gradu Ljubljani, znam kako je velika i za uspjeh presudna moć povezivanja. Zbog toga nam se inicijativa Beogradskog dramskog pozorišta, da stvorimo savez šest teatara iz regiona, već na početku učinila uzbudljivom i logičnom. Ali definitivno nas je oduševio susret sa kolegama iz pojedinih pozorišta. Tolika raznolikost, ali ipak jasan zajednički cilj i iskren interes. Lijepo. Kao što to u umjetnosti često i biva, ovog momenta je naš najveći kapital nada u projekat. Festival RUTA, čini se, biće već u prvoj ediciji veliki i raskošan projekat. Imamo osećaj, da članovi svih šest ekipa, ujedinjenih oko istog cilja, poseduju dovoljno strasti za radom, umetničke radoznalosti i požrtvovanosti, koje će biti potrebne za realizaciju tako zahtjevnog projekta- takoreći preko noći i sa ne mnogo sredstava. Publika će imati mogućnost da uzastopno gleda neke od najuzbudljivijih predstava pozorišta učesnika. Vrlo važnom nam se čini činjenica, da će na taj način i mladi umjetnici imati mogućnost konfrontacije pozorišnih praksi i iskustava. Takođe i inspiracije, naravno. Radujemo se iskustvu gostovanja, kao i iskustvu domaćina u mjesecu aprilu u Ljubljani. Dobrodošli!

Kovačević je na kraju dodao da festival neće proglasiti zatvorenim jer se od 14. aprila nastavlja u Ljubljani.

Preuzmite aplikaciju

Google Play Apple Store

Generalni pokrovitelj

Universal Capital Bank Logo Ramada