Otvoren pozorišni festival ,,Ruta"

Otvoren pozorišni festival ,,Ruta"

Vijesti

03. Mar 2020

Predstava "Ko se boji Virdžinije Vulf", koprodukcijski projekat Kazališta "Ulysses" iz Zagreba i Beogradskog dramskog pozorišta, u režiji Lenke Udovički, otvorila je festival Regionalna unija teatara - RUTA.

Sekretarka za kulturu i sport Ana Medigović na otvaranju  festivala je kazala da je ovo inovativna pozorišna prilika za dramske stvaraoce, a pogotovo za našu publiku, čiji značaj je prepoznao Glavni grad Podgorica.

- Ovaj festival svojim osobenim konceptom omogućava uvid u aktuelna pozorišna dešavanja u relevantnim teatarskim centrima kakvi su Sarajevo, Beograd, Skoplje, Ljubljana, Zagreb i konačno Podgorica. Ohrabruje interesovanje publike za festival RUTA, koji sada realizujemo u Podgorici, posredstvom Gradskog pozorišta, a nadalje, u ostalim gradovima i pozorištima, članicama ove jedinstvene unije. Profesionalne predstave, njihov impresivan regionalni uspjeh, brojne pozorišne zvijezde i kvalitetan odabir dramskih tekstova, upečatljivo upućuju na ozbiljan umjetnički nivo produkcije pozorišta koja čine mrežu RUTE - kazala je Medigović.

Dodala je da je posebno mjesto u okviru festivala sačuvano za mlade dramske stvaraoce, glumce, reditelje i dramaturge, koji imaju priliku da putem rotirajućeg programa RUTE razmijene iskustva sa kolegama iz drugih sredina.

Ona je podsjetila da Glavni grad podržava manifestacije koje podstiču dijalog i zdravu kulturnu razmjenu, pogotovo onda, kada je ta namjera u službi naših studenata, mladih umjetnika i građana Podgorice i Crne Gore.

- Stoga, važno mjesto u ovom izdanju RUTE zauzima panel diskusija “Položaj pozorišne kritike”, čiji su učesnici eminetni pozorišni djelatnici iz regije i Crne Gore. Podržavajući ovakve inicijative i umjetničke intencije želimo da naš kulturni ambijent bude u saglasju sa balkanskim i evropskim standardima - zaključila je sekretarka, uz čestitke na prvom izdanju festivala RUTA u Podgorici.

Festival je otvorio, kako ga je najavio crnogorski glumac Emir Ćatović koji je vodio ceremoniju otvaranja - dio legende jugoslovenskog glumišta, neprikosnoveni prvak makedonske pozorišne scene, laureat svih prestižnih filmskih i pozorišnih nagrada", Meto Jovanovski.

- Sa željom da festival postane novi kreativni most koji nas duhovno spaja u ljubavi i prijateljstvu i njeguje duhovne vrijednosti kao putokaz i orjentir za bolji i humaniji svijet. Umjetnost je univerzalna, duhovna i božanska sila koja nas čini boljim i uzvišenijim. Umjetnost je ukras i ljepota života. Biti glumac, pozorišni saradnik, dio pozorišne ekipe, ući u taj tajnoviti čaroban svijet sa željom da se život pretoči u kreativni čin je čast i privilegija, ali i odgovornost prema onima zbog kojih postojimo, a to su naši gledaoci, publika koja zna da cijeni i prepoznaje naš umjetnički rad. Ovo je divan posao, ali i veliki izazov da se dostigne najuzvišenije, da uđemo u svijet kreativnosti i bar na trenutak zaboravimo crno-bijeli svijet u kojem živimo, a radost da dijelimo sa gledaocima. U ime kreativnosti, ljepote i svega što uzdiže ljudsku dušu, slavimo umjetnost kao zrak svjetlosti u borbi protiv mračnih stereotipa i zaostalosti. Neka ovaj festival bude duhovni svetionik i dostojan reprezent stvaralaštva svih nas - poručio je Jovanovski.

Preuzmite aplikaciju

Google Play Apple Store

Generalni pokrovitelj

Universal Capital Bank Logo