Održana premijera predstave ,,Nadpop Kojović"

Održana premijera predstave ,,Nadpop Kojović"

Vijesti

20. Feb 2024

Premijera predstave ,,Nadpop Kojović“ po tekstu i u režiji Vide Ognjenović održana  je sinoć u Velikoj sali Kulturno-informativnog centra ,,Budo Tomović". Komad je koprodukcijski projekat Gradskog pozorišta Podgorica i JU ,,Grad teatar'' Budva.

-  Ne može se biti nezadovoljan za ovako veliki zahvat. Ovo bih nazvao i dramaturškim i rediteljskim ogledom na temu istorijske ličnosti i biografije Nadpopa Kojovića. Pozorište je jedno a život, istorija i biografija drugo. Ovo je komad koji istoriju traži u očitavanju današnjice, replike komada su biografske sekvence koje mogu da budu polemične ali i nešto što se zove dramska priča. Tretman je iz vizure glavnog lika koji Napoleona doživljava kao Kip slobode Evrope, gdje možemo iz današnje vizure da promišljamo da li je to tako, da vučemo paralele i similarije, da li su sve konotacije koje danas očitavamo kao Nadpop Kojović ili smo u zabludi. To su otvorena pitanja ne antievropska ali ona koja se postavljaju. Ono što meni kao direktoru posebno imponuje to je ovaj ansambl mladih glumaca koji igraju u predstavi, koji se sa jedne strane pojavio u drugom planu a sa druge su bili plejmejkeri i to sve naravno uz pomoć nešto starijih kolega i gostujućih glumaca – rekao je Stevan Koprivica, direktor Gradskog pozorišta.

 Nebojša Dugalić tumači lik Nadpop Kojovića:

- Radili smo efikasno i čim su počeli da se naslućuju obrisi znao sam da će to biti dobro. Dobro dolazi od usklađenosti svih pojedinačnih aspekata kojima smo se bavili i kada se sve to dobro rasporedi onda čovjek osjeti slobodu da može da se zaigrava sa tim likom i to nam je i bio jedan od ciljeva, da postignemo nivo slobode igre, što i u komadu govori Konte Zanović, kako je na krilima igre i svoga dara otišao daleko.

Milivoje Mišo Obradović igra lik Konte Zanovića:

- O konte Zanoviću uvijek može da se priča, u predstavi je postavljen kao fantastična kontra teza Kojoviću i on ne pokušava nikoga da uvjeri, nego kako kaže Vida Ognjenović, ne treba nikoga ništa da uvjeravamo nego da ushićujemo. Tu sam pokušao da nađem njegov karakter i njegovu slikovitost fizičku. U tom hodu po malo na prstima i iznad zemlje – rekao je Obradović.

- Dragoceno je raditi sa Vidom Ognjenović i Nebojšom, naravno i sa ostalim kolegama. Dragocjeno je uhvatiti taj talas iskustva i njena promišljanja. Ogroman  generacijski jaz je tu i tada shvatimo koliko mi mladi ustvari površno razmišljamo o nekim stvarima – rekla je Lara Dragović  koja u predstavi igra likove Gage i Kate.

U predstavi igraju: Nebojša Dugalić, Pavle Popović, Milivoje Mišo Obradović, Pavle Ilić, Davor Dragojević, Danilo Čelebić, Vukan Pejović, Ognjen Sekulić, Branka Femić Šćekić, Smiljana Martinović, Lara Dragović, Una Lučić, Itana Dragojević i Anđela Radović.

Scenografiju potpisuje Vladislava Cunnington, kostime Marija Pupučevska, kompozitor je Damjan Jovičin, asistent režije Branka Knežević a koreografiju potpisuje Sonja Vukićević.

Reprizno izvođenje zakazano je za 20.2. sa početkom u 20h. 

Karte su dostupne na biletarnici KIC-a ,,Budo Tomović''.  Radno vrijeme biletarnice: radnim danima od 9h do 20h i vikendom dva sata prije početka predstave. Pauza: od 11h do 11.30h i od 16h do 16.30h. Kontakt telefon: 020 664 237 i 068551460.

 

 

 

Preuzmite aplikaciju

Google Play Apple Store

Generalni pokrovitelj

Universal Capital Bank Logo Ramada