,,Nadpop Kojović"  premijerno u ponedeljak

,,Nadpop Kojović" premijerno u ponedeljak

Vijesti

18. Feb 2024

Premijera predstave ,,Nadpop Kojović“ po tekstu i u režiji Vide Ognjenović biće održana u ponedeljak, 19.2. sa početkom u 20h u Velikoj sali Kulturno-informativnog centra ,,Budo Tomović". Komad je koprodukcijski projekat Gradskog pozorišta Podgorica i JU ,,Grad teatar'' Budva.

- Nadpop Kojović je još jedna koprodukcija Gradskog pozorišta i Grad teatra Budva koja ima nakanu da se realizuju kapitalni projekti na osnovu kulturnog naslijeđa i relevantne dramske literature. Ovog puta to je autorski ogled Vide Ognjenović koji se bavi začudnom biografijom Antuna Kojovića. Ali, ovo nije biografski komad, ovo je vertikala na fenomene koji nas vijekovima tište i prate: pobuna, sloboda, dogma, Evropa i mi. "Nadpop Kojović" prevazilazi okvire lokalne priče i umijećem Vide Ognjenović, njenom suverenom poetikom, prerasta u tetarsku fresku sa znakovnim civilizacijskim paradigmama. To su razlozi visokih repertoarskih očekivanja Gradskog pozorišta i Grad teatra - rekao  je Stevan Koprivica, direktor Gradskog pozorišta Podgorica.

Inspirisana načinom na koji Kojović u svojim dnevnicima objašnjava doba u kojem je živio, svoje savremenike ali i susjedno okruženje i Evropu, odlučila se za rad na ovom komadu. Uz poznat ansambl i saradnike, rad  na  ovom projektu predstavljao joj je uživanje:

- Veliko je zadovoljstvo raditi u Gradskom pozorištu, veoma volim ovaj ansambl, podmlađen je uspješno. Jako se lijepo sa njima razumijem, to su  divni mladi glumci koje zanima gluma, dobro  su školovani i nema stvari koje se sa njima ne može  uraditi. Nisam imala, kako bi se reklo nikakve prepone da preskačem, osim naravno profesionalne. Publika će najbolje reći o predstavi, ja sam imala odlične saradnike u cijelom autorskom timu. Trudila sam se da ansambl ne bičujem nego da ih pustim da se inspirišu tekstom, unesu  svoje viđenje i način interpretacije ljudi o kojima sam pisala - kazala je rediteljka Vida Ognjenović.

U predstavi igraju: Nebojša Dugalić, Pavle Popović, Milivoje Mišo Obradović, Pavle Ilić, Davor Dragojević, Danilo Čelebić, Vukan Pejović, Ognjen Sekulić, Branka Femić Šćekić, Smiljana Martinović, Lara Dragović, Una Lučić, Itana Dragojević i Anđela Radović.

Nadpopa Kojovića tumači Nebojša Dugalić.

-  Zaista sam iskreno i beskrajno zahvalan na ovoj saradnji sa Gradskim pozorištem, sa Vidom Ognjenović kao spisateljicom i rediteljkom predstave i sa ovim zaista divnim ansamblom. Ovakvi projekti su tako rijetka stvaralačka oaza u sveopštoj površnosti. Najviše raduje to što još ima onih koji imaju snage da njeguju vrhunsku literaturu i da je snagom svog dara i bezrezervnog posvećenja postave na sceni. Hvala cijelom sjanom ansamblu sa kojim sam uživao u ljepoti glumačke igre. Želim svima da istraju u takvoj snazi  - rekao je Nebojša Dugalić

Zadovoljstvo u radu izrazio je i Pavle Popović, koji u predstavi tumači lik Dušana.

- Raditi skoro dva mjeseca sa nekim tako posebnim i velikim kao što je Vida Ognjenović je privilegija i posebno iskustvo. Svi dajemo svoj maksimum na probama i daćemo sve od sebe da uradimo ono što rediteljka od nas zahtijeva. Zadaci su veliki, ali vjerujem u svoje kolege i u sebe da ćemo to uraditi na pravi način i sa ogromnom radošću igre - rekao je Pavle Popović.

Scenografiju potpisuje Vladislava Cunnington, kostime Marija Pupučevska, kompozitor je Damjan Jovičin, asistent režije Branka Knežević, a koreografiju potpisuje Sonja Vukićević.

Pretpremijera zakazana je za večeras u 20h u Velikoj sali KIC-a, a ulaz je besplatan.

Reprizno izvođenje zakazano je za 20.2. sa početkom u 20h. 

 

 

 

Preuzmite aplikaciju

Google Play Apple Store

Generalni pokrovitelj

Universal Capital Bank Logo Ramada