MEDIA dan u Gradskom pozorištu

MEDIA dan u Gradskom pozorištu

Vijesti

28. Dec 2019

Gradsko pozorište, u sklopu obilježavanja svog Dana, organizovalo je susret sa medijima koji je za povod imao sumiranje rezultata rada godine na izmaku, predstavljanje planova za 2020, kao i prezentaciju projekta digitalizacije servisa u našem teatru. Umjetnički direktor Dušan Kovačević podsjetio je na domete koje je Gradsko pozorište ostvarilo u prethodnih 12 mjeseci i najavio nove poduhvate.

– Godina na izmaku bila je izuzetno uspješna za Gradsko pozorište. Ostvarena su brojna regionalna i festivalska gostovanja, a realizovali smo premijere na Večernjoj i Lutkarskoj sceni za djecu – kazao je Kovačević.

Prema njegovim riječima, osam priznanja, među kojima je najznačajnija nagrada publike na 64. Sterijinom pozorju, potvrda su da se Gradsko pozorište visoko pozicioniralo na regionaloj teatarskoj mapi, umjetničkim i estetskim dometina, odnosno promišljenom repertoarskom politikom i izuzetno uspješnim ansamblom.

-Kao najznačajniji projekat u oblasti institucionalne saradnje ove godine izdvojilo se formiranje Regionale unije teatara (RUTA), u okviru koje će u martu Gradsko pozorište biti domaćin drugog izdanja festivala RUTA. Ugostićemo značajne naslove teatara u okruženju, što će publici Glavnog grada biti prilika da se upoza sa širom teatarskom scenom regiona – naglasio je Kovačević. Direktor CIS Glavnog grada Džemal Lekić napomenuo je da je projekat digitalizacije servisa Gradskog pozorišta uspješno realizovan , kao i to da se u ovaj poduhvat krenulo shodno analizi potreba građana i praćenju savremenih trendova i dostignuća informaciono – komunikacionih tehnologija.

Kako je naglasio, projekat digitalizacije obuhvatio je izradu jedinstvenog informacionog sistema kroz tri cjeline: mobilna aplikacija, web-sajt i sistem upravljačkih aplikacija koje koristi administracija pozorišta.

– Kreirana je krovna aplikacija za upravljanje ovim informacionim sistemom sa koje će biti plasiran kompletan sadržaj, bilo da se odnosi na biletarnicu ili građane – od predstava, novosti, događaja i drugog.Uvođenjem elektronske karte, u potpunosti je digitalizovan proces rada biletarnice, koja je sada integralni dio informacionog sistema i uživo prati sve rezervacije i kupovinu ulaznica. Kao kruna projekta i ono što je najzanimljivije građanima jeste mobilna aplikacija, kao i novi web sajt prilagođen većini uređaja. Mobilna aplikacija je dostupna za iOS i Andorid uređaje i omogućava rezervaciju i kupovinu ulaznica korišćenjem platnih kartica. Rezervisane ili kupljene ulaznice na ovaj način, čuvaju se na aplikaciji i dovoljno je da građanin samo pokaže bar kod prilikom ulaska na predstavu. Aplikacija takođe pruža mogućnost pregleda novosti i događaja, kao i obavještenja putem notifikacija – kazao je Lekić.

On je dodao i da novi sajt nudi veći broj mogućnosti u odnosu na mobilnu aplikaciju, ali je suština da svi djelovi sistema čine jednu cjelinu pa se rezervacija ili kupovina ulaznica na bilo kojoj platformi, automatski oslikava i na ostalima.

-Omogućavanje on-line rezervacija i kupovine ulaznica za predstave i druge događaje na mobilnoj aplikaciji, predstavlja prekretnicu i pionirski poduhvat za institucije kulture u Crnoj Gori. Ovo će doprinijeti da veliki broj građana, koji ne živi u centru grada ili uopšte u Podgorici, poštedi sebe dolaska do biletarnice i čekanja u redovima za kupovinu ulaznice, već će to uraditi u nekoliko klikova putem web sajta i mobilne aplikacije. Sistem će, takođe, omogućiti bolju informisanost građana o kulturnim dešavanjima ili eventualnim otkazivanjima predstave i slično – kazao je Lekić.

Najavio je i da je u planu da mobilna aplikacija i web-sajt budu dostupni za građane početkom narednog mjeseca, odnosno da se za prvu premijeru u 2020. godini omogući rezervacija i kupovina ulaznica putem interneta. 

Preuzmite aplikaciju

Google Play Apple Store

Generalni pokrovitelj

Universal Capital Bank Logo Ramada