Ljubljana na nogama: Ovacije za predstavu ,,Bez portfelja''

Ljubljana na nogama: Ovacije za predstavu ,,Bez portfelja''

Vijesti

06. Feb 2023

Slovenačka publika višeminutnim ovacijama pozdravila je izvođenje predstave Gradskog pozorišta ,,Bez portfelja”, reditelja Branislava Mićunovića u okviru festivala Ruta grupa Triglav.

Predstava je napunila do poslednjeg mjesta salu Mestnog gledališča ljubljanskog, a u izvođenju su uživali mnogobrojni predstavnici kulturnog i javnog života Ljubljane.

Stolica više tražila se tokom okruglog stola na kojem su govorili glumci, reditelj i direktor Gradskog pozorišta Stevan Koprivica koji je i autor teksta ovog komada.

- Ovdje govorimo o regionalnoj dijagnozi društva, sa jedne strane, a sa druge, jedan krik, vapaj, ne bi li se napravio neki iskorak ka dostojanstvu, ako ničemu drugom. Nušić jeste premisa, ali je bio lociran u drugo vrijeme, državu, okolnosti, sisteme, a mi smo tu njegovu inicijaciju o opčinjenosti vlasti prebacili na ovo naše. To su koordinate po kojima se predstava kreće i koje je reditelj Mićunović artikulisao spram teksta koji mu je ponuđen, a sa druge strane, ovo su sociološki, politički i ideološki okviri koji su odredili ovaj put. Ovaj festival je jedan od najznačajnijih kulturoloških i civilizacijskih događaja koji se poslednjih godina desio na prostorima bivše Jugoslavije. Dio je nostalgije zemlje koje više nema,ali pozorišta i umjetnika ima i spremni smo da pokažemo šta smo uradili tokom godine – rekao je direktor Gradskog pozorišta Stevan Koprivica.

Umjetnički direktor Dušan Kovačević ističe važnost regionalnog igranja predstava i umjetničkog povezivanja

Važno je da igramo na drugim scenama, pozorištima, pred drugom publikom. Ponosni smo na našu rutu koja nam omogućava kulturnu razmjenu eminendtnih regionalnih pozorišta. Važno je igrati i predstave koje nose univerzalnu priču -kazao je Kovačević. 

Moram da se zahvalim što ste u ovako velikom broju ostali da razgovarate sa nama. Vaša publika je divna. Kao što ste i vidjeli, dok ne budemo zajednički vjerovali u nešto što jeste demokratija, stvarna promjena u našim malim plemenskim društvima neće biti moguća – kazala je glumica Dubravka Drakić

Sledeći festival RUTA GRUPAA TRIGLAV zakazan je u Podgorici sredinom aprila mjeseca.

 

 

 

 

 

Preuzmite aplikaciju

Google Play Apple Store

Generalni pokrovitelj

Universal Capital Bank Logo Ramada