IVANA MRVALJEVIC 1976–2024

IVANA MRVALJEVIC 1976–2024

Vijesti

25. Jan 2024

 
Sa žaljenjem obavještavamo javnost da nas je u 47. godini napustila crnogorska glumica i producentkinja Ivana Mrvaljević.
 
U parališućem šoku nas je ostavila vijest o smrti naše koleginice, posvećene prijateljice i umjetnice izrazitog glumačkog dara. Ivana Mrvaljević je bila članica Gradskog pozorišta od 1999. godine, prolazeći sve turbulentne faze razvoja naše kuće. Bila je direktorica Gradskog pozorišta u periodu od 2012. do 2018. godine, za čijeg mandata su producirane predstave koje i danas pune sale đe god da se izvode. Neke od najznačajnijih njenih produkcija su ,,Čuvari tvog poštenja” u režiji Borisa Liješevića, ,,Filomena Marturano” Jagoša Markovića, ,,Pogled s mosta” Milana Karadžića, ,,Slasti slave” Stefana Sablića, ,,Pepeljugino maslo” Tene Štivičić u režiji Alise Stojanović i druge. Njena predanost umjetnosti, profesionalnost i neprikosnovena ljubav prema glumi osvjedočene su u produkcijama dječjih predstava ,,Ružno pače” Jaroslava Antonjuka, najnagrađivanija ,,Bajka o ribaru i ribici” Evgenija Ibragimova, ,,Čarobnjak iz Oza” Jagoša Markovića, ,,Snježana i sedam patuljaka” Veljka Mićunovića, ,,Modro blago” Staše Koprivice…
 
O svojoj borbi sa teškom bolesti, Ivana je govorila u medijima, uzimajući na sebe aktivističku ulogu u podršci svim ženama i osobama koje se bore sa karcinomom.
,,Gluma me po mnogo pitanja spašavala u životu. Mislim da se to dogodilo i sad. Igra na sceni mi je dala dodatnu snagu. Žene najčešće sve - djecu, porodicu, posao, obaveze - stavljaju ispred sebe. Sjutra ću poći, preksjutra ću, imam kad… To sam i ja radila. Zato želim da ovo bude moj podstrek ženama da obavezno pođu na pregled. Ne želim da se moj život, pa ni javni, pretvori u priču o kanceru", govorila je naša Ivana.
 
Ivana Mrvaljević je rođena 26. septembra 1976. godine na Cetinju. Diplomirala je na Fakultetu dramskih umjetnosti na Cetinju, odsjek-gluma, u klasi profesora Bora Stjepanovića. Magistrirala je na univerzitetu u Torinu kinematografsku i TV produkciju i cross medijalne komunikacije na temu: Projekat Montenegro Film Comission. Bila je i jedan od osnivača NVO Teatar mladih 2002. godine. Među posljednjim projektima je predstava ,,Mislim da treba da razgovaramo" Gradskog pozorišta u režiji Danila Marunovića koja je 2023. premijerno izvedena, kao i monodrama ,,Neobjavljeni dnevnik Katerine Radonjić" u režiji Dušanke Belade, ali i dokumentarno-igrani film ,,Živko Nikolić - Nedosanjani san" u režiji Senada Šahmanovića.
 
Pamtićemo je kao harizmatičnu i inspirativnu umjetnicu koja je osvajala publiku svojim talentom. Pamtićemo je po ulogama u legendarnim predstavama Stevana Koprivice poput Jagode u ,,Zauvijek tvoj”, Senke iz ,,Bokeškog d-molla”, Marucele iz ,,Betule u malu valu”, Pavle Okloparke iz ,,Novele od ljubavi”, Marijete u ,,Inominatu”… Bila je Milosnica u ,,Komediji zabune” Jagoša Markovića i Joka saboterka u ,,Kozocidu” Vide Ognjenović.Prerana smrt prekinula je njene započete probe u predstavi ,,Nadpop Kojović” u režiji Vide Ognjenović, koja je trebala da bude njena sljedeća premijera u Gradskom pozorištu.
 
Ako nadnaravno postoji, osjećamo da će Ivana bdjeti nad našim premijerama i predstavama iz vječnog pozorišta. Naše misli i molitve su uz njenu šestogodišnju Idu i porodicu, kako bi pronašli snagu i utjehu u ovim teškim vremenima. Ivana će zauvek ostati u našim sjećanjima kao velika
umjetnica i dragocjena osoba koja je obogatila našu scenu. Neka Ivana Mrvaljević počiva u miru.

Preuzmite aplikaciju

Google Play Apple Store

Generalni pokrovitelj

Universal Capital Bank Logo Ramada