Gradonačelnik ugostio dramske umjetnike iz Bosne i Hercegovine koji nastupaju na festivalu ,,Ruta"

Gradonačelnik ugostio dramske umjetnike iz Bosne i Hercegovine koji nastupaju na festivalu ,,Ruta"

Vijesti

05. Mar 2020

Gradonačelnik Podgorice dr Ivan Vuković, sa saradnicima, primio je dramske umjetnike iz Bosne i Hercegovine koji nastupaju na Festivalu RUTA – Emira Hadžihafizbegovića, direktora Kamernog teatra 55, Tanju Šojić, prvaka drame Kamernog teatra 55, Mirsada Tuku, prvaka drame i poznatog dramskog umjetnika, Admira Glamočaka i bivšeg dekana Akademije scenskih umjetnosti i profesora glume na Akademiji i Mirzu Muzurovića.

- Danas imamo čast da ugostimo velikane kojima ne samo da se ponosi Bosna i Hercegovina, već čitav region. Već sam naglasio da će ova inicijativa imati od strane Glavnog grada punu podršku i namjera nam je da koristeći dobre personalne veze sa kolegama gradonačelnicima iz regiona pokušamo da kreiramo neki snažniji institucionalni okvir za ovu priču, da ne biste morali da razmišljate o finansijama, nego da se fokusirate na ono što najbolje radite. Ideja je da ova inicijativa potekne, možda već naredne sedmice, odavde uz molbu kolegama da već u budžetu za narednu godinu opredijele sredstva i da se ova priča formalizuje, kako bi imala perspektivu, a da se ova lijepa ideja ne ugasi - saopštio je gradonačelnik Vuković.

Emir Hadžihafizbegović je istakao da bosanski teatri imaju kvalitetnu saradnju sa Crnom Gorom, koja je kontinuirana i značajna, pa je ovo zapravo nastavak ove saradnje.

- Drago mi je da je gradska uprava Podgorice prepoznala značaj festivala ,,Ruta" kao kulturološke saradnje i da je ona važna i potrebna, jer svi duboko vjerujemo da kultura može biti mentalni iskorak koji će amortizovati sve retrogradne snage u regionu - istakao Hadžihafizbegović.

Hadžihafizbegović je, izrazivši zadovoljstvo što će sa kolegama izaći pred crnogorsku publiku, naglasio da će bosanski glumci izvesti jednu od najboljih predstava u regionu “Sjećaš li se Doli Bel”, koja je kao takva sa 7 festivala donijela 40 nagrada, te da ima više nagrada, nego izvedenih predstava. “Posebno sam zadovoljan na iskazanoj spremnosti da kolegama gradonačelnicima iz regiona predočite koliko je bitno da se sastajemo, da komuniciramo. Kultura kao opšti segmet, a teatar unutar nje može puno da uradi”, istakao je on podsjetivši da je Bosna i Hercegovina domaćin RUTA-e u junu i da će se Podgorica predstaviti sa predstavom “Pogled s mosta”.

Stevan Koprivica, direktor Gradskog pozorišta naglasio je da je ,,Ruta" logičan kontinuitet koji bi morao da se dešava, paradigma kako može da se pravi nešto što se zove kulturološki i civlizacijski napredak. On je zaključio da je Festival ,,Ruta" više od pozorišta.

Sagovornici su se saglasili da je neophodno reagovati na vrijeme i one koji dođu posle nas obavezati na ovu vrstu saradnje, zbog svega onoga što RUTA predstavlja za region i zbog nevjerovatne atmosfere koju sa sobom nosi. Gosti su, takođe, izrazili želju da obiđu radove na izgradnji novog objekta zgrade Gradskog pozorišta.

 

Preuzmite aplikaciju

Google Play Apple Store

Generalni pokrovitelj

Universal Capital Bank Logo Ramada