FESTIVAL RUTA

FESTIVAL RUTA

Vijesti

01. Apr 2024

Gradsko pozorište Podgorica četvrti put je domaćin Regionalne unije teatara  FESTIVALA RUTA, koji se održava od 8. do 13. aprila. Publika će imati priliku da pogleda najbolje produkcije pet vodećih regionalnih teatara iz Hrvatske, Srbije, BiH, Sjeverne Makedonije, Slovenije i Crne Gore.

- Podgoričko izdanje festivala RUTA potvrđuje da je ovaj festival dobio karakteristike fenomena nastalog iz kreativne energije, profesionalne inicijative i potpune posvećenosti teatarskom stvaralaštvu vodećih gradskih pozorišta regiona, bez obzira na konvencije ili festivalska pravila. RUTA, oslobođena takmičarskih tenzija i podtokova koji se nagradama nameću pa uvijek bude neko uskraćen i nezadovoljan, ima privilegiju da publici pokloni čist pozorišni proizvod, na gledanje, promišljanje i samozaključivanje. Uživanje u umjetničkom činu po sebi je obavezan bonus u ovakvoj vrsti pozorišne fešte. Kada pričam o fenomenu, sjetim se odgovora čuvenog direktora fotografije Pede Popovića, koji je na pitanje novinara kako je u filmu „Vizantijsko plavo“ Dragana Marinkovića postigao čudesne valere plave boje, odgovorio: „Il' umeš il' ne umeš“. „Umjeti“ pripada kategoriji fenomena, od umijeća je i izveden pojam umjetnosti, a ovdje se odnosi na umijeće ljudi koji artikulišu pozorišne procese u gradskim pozorištima i svima onima koji u njima učestvuju. Od dekoratera i garderobera do nosilaca epizodnih uloga i glavnih rola. RUTA je u žestokoj konkurenciji jakih i dugovječnijih festivala umijećem i konceptom osvojila pozornost publike, kritike i kulturne javnosti i, sva je prilika, u ovoj podgoričkoj rundi pokazuje svoju punu snagu. Naravno, ne treba zaboraviti podršku osnivača pozorišta učesnika festivala RUTA, gradskih uprava, koje u okvirima mogućnosti, volje i razumijevanja pozorišta kao ontološke potrebe civilizovanog građanina, omogućavaju da RUTA traje. „Il' umeš il' ne umeš“ - kazao je direktor Gradskog pozorišta Stevan Koprivica.

Festival će 8. aprila otvoriti Kamerni teatar 55 iz Sarajeva sa predstavom „MALOGRAĐANSKA SVADBA“, koju je po tekstu Bertolda Brehta režirao Paolo Mađeli. Drugi dan će Mestno gledališče ljubljansko izvesti komad  „NORA“ rediteljke Nele Vitošević. Gradsko pozorište Podgorica će, dan kasnije, odigrati predstavu „DEKAMERON“ u režiji Dejana Projkovskog. Četvrtog dana Dramski teatar Skoplje pred podgoričkom publikom izvodi komad Dejana Projkovskog ,,PAD MASADE”. Beogradsko dramsko pozorište izvešće predstavu Veljka Mićunovića ,,ŠVEJK”. Festival 13. aprila zatvara kazalište Ulysses komadom Oksane Dmitrieve ,,OTELO”.

Predstave počinju u 20h u Velikoj sali KIC-a. Nakon izvođenja svake večeri će se održavati okrugli stolovi, na kojima će razgovore sa umjetnicima voditi dramaturškinja Gradskog pozorišta Dragana Tripković.

Karte su dostupne na biletarnici KIC-a ,,Budo Tomović''.  Radno vrijeme biletarnice: radnim danima od 9h do 20h i vikendom dva sata prije početka predstave. Pauza: od 11h do 11.30h i od 16h do 16.30h. Kontakt telefon: 020 664 237 i 068551460

Ruta festival osnovan je 2019. godine i jedinstven je po svom modelu, koji podrazumijeva da će se periodično tokom jedne kalendarske godine seliti u druge gradove članove Unije. Svako pozorište nastupa sa predstavom po sopstvenom izboru. Ciljevi festivala su, prije svega, saradnja između teatara, zdravo nadmetanje i prisustvo svih teatara tokom godine pred publikom u čitavom regionu. Na ovaj način se kroz festival ostvaruje bolja komunikacija sa drugim pozorištima, kao i rad na velikim koprodukcijama. Festival je revijalnog karaktera.

 

 

 

Preuzmite aplikaciju

Google Play Apple Store

Generalni pokrovitelj

Universal Capital Bank Logo Ramada