Dan Gradskog pozorišta: Vidi Ognjenović nagrada „Šćućkin“

Dan Gradskog pozorišta: Vidi Ognjenović nagrada „Šćućkin“

Vijesti

28. Dec 2019

Dan Gradskog pozorišta, 27. decembar, obilježen je sinoć u KIC-u „Budo Tomović“ dodjelom nagrada i izvođenjem „Kozocida“, višestruko nagrađivanog autorskog projekta Vide Ognjenović kojoj je pripalo priznanje„Vasilije Ivanovič Šćućkin“, koje nosi ime osnivača našeg teatra.

Pozorišni savjet Gradskog pozorišta ocijenio je da je Ognjenović nagradu zaslužila za tekst, režiju i beskrajnu posvećenost radu sa našim ansamblom upravo u predstavi „Kozocid“, koja je obilježila ovu sezonu i ušla u red velikih predstava našeg Pozorišta.

-Vida Ognjenović već dugi niz godina pripada samom vrhu teatarskog stvaralaštva regiona, a našem pozorištu podarila je zlatni presjek dramaturgije i rediteljskog postupka u ovoj gorkoj komediji, koja se možda istorijski događa davno ali je zapravo vrlo savremena. Njena filigrantska posvećenost radu sa glumcima i briga o najsitnijem detalju tokom vođenja ovog projekta učinili su da njen rad u Podgorici i Gradskom pozorištu postane i kodno mjesto našeg pozorišnog života – kazala je predsjednica Pozorišnog savjeta Gradskog pozorišta Nina Redžepagić.

Zahvaljujući na velikom priznanju, Vida Ognjenović je naglasila da nagradu „Šćućkin“ ne prima samo u svoje ime.

-Primam je u ime sjajnog umjetničkog ansambla. Primam je u ime majstora tehnike, koji su zaista majstori svoga posla. Primam je u ime bivše upravnice koja me pozvala i angažovala za ovaj posao i u ime ove uprave koja je taj projekat svesrdno podržala i pomogla mi da ga dovršim. Primam je i u ime vas, poštovana publiko, jer publika je treći, vitalni dio – ona važna dimenzija svake predstave – naglasila je Ognjenović.

Na kraju obraćanja, poručila je:

-Čuvajte se kiča, populizma i jeftine zabave. Hajde zajedno da se borimo protiv toga!

Godišnje nagrade za poseban umjetnički doprinos u 2019. godini, pripale su glumici Jeleni Simić i koreografkinji Slavki Nelević.

Kako je naglasio umjetnički direktor Dušan Kovačević, Simić je velikim glumačkim darom, posvećenošću i radom obilježila i prethodnu sezonu.

-Jelena Simić ne pravi razliku u kreaciji svojih uloga bilo kog žanra i vrste teatra – istakao je Kovačević.

Obrazlažući nagradu za Slavku Nelević, podsjetio je na njen višedecenijski, dragocjen angažman u Gradskom pozorištu i brojnim predstavama koje pulsiraju ritmom koraka koje je ona postavila.

-Slavka Nelević je neko bez koga Gradsko pozorište ne bi bilo ono što jeste. Neko ko ujedinjuje umjetnost sa marljivošću i odanošću našoj kući – kazao je Kovačević.

Godišnje nagrade za izuzetne rezultate ostvarene u tehničkom i administrativnom sektoru dodijeljene su rukovoditeljki sektora za opšte poslove Ani Krivokapić i montažeru-tehničaru rasvjete Vladu Laloviću.

-Anin aktivitet, angažman i zadaci koji nijesu nimalo laki, a koje obavlja s lakoćom i šarmom je nešto što je uslovilo da dobije ovu nagradu – napomenuo je v.d. direktora Gradskog pozorišta Stevan Koprivca.

Uručujući priznanje Vladu Laloviću, Koprivica je naglasio da je riječ o velemajstoru a ne o majstoru svjetla.

-On je čovjek koji zna da se u svakom momentu prilagodi onome što jesu scenski uslovi.  Njegovim aktivitetom dobijamo ono što se u savremenom pozorišnom jeziku zove vizuelni identitet predstave – kazao je Koprivica.

Specijalna nagrada za ukupan doprinos radu Gradskog pozorišta sinoć je uručena montažeru-tehničaru tona Momiru Miliću.

-Momo je zaista cio život posvetio ovom pozorištu. Za njega ne postoje one „gluve rupe“ u pozorištu, ne postoje ni problemi ma sa kakvom tehnikom radio. Njegovo pripadanje pozorištu ide dotle da je jednom prilikom uskočio u predstavu i kao glumac. Predstava se zvala „Princeza na zrnu graška“, a on je bio Princeza. Drugom prilikom, zahvaljujući njegovom sluhu (a nema tonca bez dobrog sluha) pjevao je gusarske songove i bio jedan strašan gustar opet u predstavi za djecu. Milić je, dakle, čovjek koji se nije libio ničega i koji je sav svoj entuzijazam, energiju i umijeće posvetio ovom Pozorištu. U ime cijelog kolektiva upućujem mu i jedno veliko – Hvala– poručio je Koprivica.

Preuzmite aplikaciju

Google Play Apple Store

Generalni pokrovitelj

Universal Capital Bank Logo Ramada