,,Audijencija" pozdravljena snažnim reakcijama publike

,,Audijencija" pozdravljena snažnim reakcijama publike

Vijesti

12. Nov 2023


Sinoć je pred publikom u Podgorici prvi put izvedena predstava ,,Audijencija", koju je po tekstu Vaclava Havela režirala Branka Knežević. Komad je nastao kao saradnja između Gradskog pozorišta Podgorica i Fakulteta dramskih umjetnosti sa Cetinja i ne nalazi se na stalnom repertoaru Pozorišta.

- Kroz predavanja na fakultetu profesori nas ohrabre da sami pronađemo tekst koji nas interesuje, jer samo tako i možemo da radimo na kvalitetan način. Tekst mi se dopao, dugo nije igran, nastao je 1975. godine ali nije izgubio na aktuelnosti, čak naprotiv, čini mi se da je aktuelniji nego ikad. Ovo je autobiografska priča Vaclava Havela, koji je, umjesto da piše pozorišne komade završio kao nosač bačvi piva. Namjera nam je da pokažemo da bez obzira na kojoj strani režima bili, da li mu bili naklonjeni ili ne, taj režim jednako satire ljude i da treba da shvatimo da smo mi ti koji možemo da upravljamo, da tražimo svoja prava, da ne ostanemo na podrazumijevajućim slobodama koje zapravo nisu. Živimo takvo vrijeme već dosta dugo što doprinosi aktuelnosti teksta. Komad nije na repertoaru Gradskog pozorišta, ali će vrijeme i publika pokazati gdje je predstavi mjesto - kazala je Branka Knežević.

U predstavi igraju: Stefan Vuković i Dejan Ivanić.

Predstava je u oktobru mjesecu prvi put izvedena kao javni ispitni čas u Dodest sali KIC-a ,,Budo Tomović" , a već sada su uslijedili pozivi za gostovanja u Nikšiću, Danilovgradu, Herceg Novom , Cetinju, Zaječaru, Nišu i Novom Sadu.

Scenografiju je uradila Smiljka Šeparović, kostime Nevenka Todorović a dizajn svijetla Ivan Vuksanović.

Preuzmite aplikaciju

Google Play Apple Store

Generalni pokrovitelj

Universal Capital Bank Logo Ramada