4. dan RUTA GRUPA TRIGLAV FESTIVALA

4. dan RUTA GRUPA TRIGLAV FESTIVALA

Vijesti

22. Apr 2023

Predstava ,,Bog masakra’’ koju je, po tekstu Jasmine Reze, režirao Dijego de Brea, u produkciji Mestnog gledališča ljubljanskog, je obilježila četvrti dan festivala Regionalne unije teatara, RUTA GRUPA TRIGLAV. Nakon izvođenja predstave, organizovan je razgovor sa učesnicima koji je moderirala Dragana Tripković, dramaturškinja Gradskog pozorišta.
- Što se tiče odabira Jasmininog teksta, Diego je postavljanjem ovog komada htio da prikaže propast Stare dame, odnosno, Evrope. Dakle, sva ta politička korektnost o kojoj smo pričali na početku je maska svakog lika, sem mog, koje postepeno spadaju. Diego od samog početka procesa nije želio da ovo bude predstava salona, gdje je dijalog pro forma, pristojan, već je od samog starta htio da bude masakr – izjavio je glumac Sebastian Cavazza
 
Iva Krajnc je istakla kako je ekipa bila skeptična oko prijema publike iz razloga što suv vrlo glasni I brzo izgovaraju replike, što znaju da je nekada teško da isprate, ali je njena reakcija bila fantastična, dok Uroš Smolej kaže kako je namjera, I ono što mu je bilo fascinantno u komadu, to da se ide u suprotnim pravcima u odnosu na ostale verzije ove predstave, sa izbjegavanjem salonske predstave I prikazom brutalnosti.
 
Festival se nastavlja večeras, sa početkom u 20h, u Sali Dodest KIC-a ,,Budo Tomović’’ izvođenjem predstave ,,Cabaret – koncert za žlice I gitaru’’ u produkciji zagrebačkog Kazališta Ulysses.
U predstavi igraju Nikola Nedić I Mario Jovev.
 
Žlice I gitara dvojac su koji uz pomoć zvukova kuhinjskih žlica, gitare I mandoline, otkačenog nastupa, pomalo trubadurski pričaju o svome životu kroz uglazbljenu poeziju, a iza njihovog ludog I uvrnutog nastupa krije se poruka razuma. Svaka pjesma ima svoju priču I pozadinu I koliko god lepršavo I zabavno zvučale, svaka ima duboku poruku o svijetu u kojem živimo.

 

Preuzmite aplikaciju

Google Play Apple Store

Generalni pokrovitelj

Universal Capital Bank Logo Ramada