Večeras premijera „Modrog blaga“: Avantura za cijelu porodicu


Nova predstava u produkciji Dramske scene za djecu Gradskog pozorišta, „Modro blago“ koju je režirala Staša Koprivica, premijerno će biti izvedena večeras, u 20 sati, u velikoj sali KIC-a „Budo Tomović“, u okviru manifestacije DEUS. Tekst je, prema motivima istoimenog dječjeg klasika iz pera Dušana Kostića, napisao Stevan Koprivica.

 

Kako je saopšteno juče na konferenciji za novinare, ovim projektom Gradsko pozorište započinje segment „Crnogorski klasici za djecu“, koji ima za cilj da ukaže na vrijednosti i značaj literature namijenjene djeci i mladima.

 Nova bajka

– „Modro blago“ je starinski roman, a nova literatura za djecu danas se drugačije artikuliše. Zato smo se odlučili za radikalniji rez, tj. drugačiji pristup u čitanju ovog klasika. Najtačnija odrednica zato bi bila da je ovo komad inspirisan romanom Dušana Kostića, a mi smo zajedno dodavali značenja i čitanja koja proizilaze iz novog literarnog iskustva (iskustva nove bajke), ali i iz filmskog iskustva generacija koje danas odlaze u pozorište – kazao je Stevan Koprivica.

On je naglasio da su težili da u priču utkaju neke drugačije poetske istine, a da pritom ne naruše suštinu Kostićevog romana.

Rezulat će, kako je kazao, biti zanimljiv i moderan teatarski produkt namijenjen i djeci i odraslima.

– Čini mi se da je ovo projekat vrijedan pažnje i da izlazi iz teatarskih konvencija na koje smo navikli, pogotovo kada je pozorišna produkcija za djecu u pitanju – kazao je Koprivica. Njemu je ovo četvrta saradnja sa Gradskim pozorištem, nakon sjajnih tekstova „Novela od ljubavi“, „Zauvijek tvoj“ i „Ostatku napredak“.

 Rijedak entuzijazam

Kako je najavljeno na konferenciji za novinare, „Modro blago“ je uzbudljiva avantura o potrazi za blagom grupe tinejdžera, u Herceg Novom, šezdesetih godina prošlog vijeka. O radu na predstavi, ali i o prvoj saradnji sa podgoričkim teatrom govorila je rediteljka Staša Koprivica.

– U Gradskom pozorištu naišla sam na rijedak entuzijazam u radu za djecu, koji nedostaje većini pozorišta na Balkanu. Ovdje još postoji dobra volja, energija i želja da se prave ozbiljne i posvećene stvari za najmlađe, tj. za cijelu porodicu – kazala je Koprivica.

Ona je dodala da je cilj komada da funkcioniše na nekoliko nivoa.

– Prošli smo kroz ozbiljan i posvećen rad, tokom kojeg smo se mnogo igrali. Nadam se da će publika to i osjetiti i vidjeti. Zahvaljujem timu i saradnicima koji su uspjeli da na sceni kreiraju pravu bajku, jer to je ono što danas nedostaje teatru za djecu. Često u radu na projektima za najmlađe zaboravljamo da djeca u pozorištu treba da osjete i ushićenje i oduševljenje, ali i magiju kroz koju mogu da se ispričaju važne stvari. Mi smo se trudili da to postignemo  – kazala je Staša Koprivica.

U glumačkoj podjeli su: Vule Marković, Jelena Simić, Vukan Pejović, Pavle Popović, Branka Femić, Dejan Đonović, Jelica Vukčević, Maja Šarenac, Goran Slavić i Emir Ćatović. Dio ansambla koji je juče bio na konferenciji za novinare saglasan je da je rad na predstavi obilježila nesvakidašnje lijepa atmosfera.

– Kroz cijeli proces jurili smo igru, a ne rezultat. A rezultat je onda došao u vidu sjajne predstave koju će gledati i djeca i odrasli – kazao je Vule Marković.

Pored Stevana i Staše Koprivice, u autorskom timu su i scenografkinja Vladislava Munić-Cunnington, kostimografkinja Magdalena Klašnja i kompozotor Srđan Marković.

Prve reprize predstave zakazane su za sjutra i prekosjutra u 12 sati u velikoj sali KIC-a „Budo Tomović“.

 Izvor: Pobjeda