„Prodavnica igračaka“za proslavu Svjetskog dana lutkarstva


U Gradskom pozorištu sjutra će biti obilježen Svjetski dan lutkarstva – 21. mart. Tim povodom, u sali Dodest KIC-a „Budo Tomović“, u 12 sati, biće izvedena naša nova lutkarska predstava „Prodavnica igračaka“ (6+), urežijii adaptaciji Jaroslava Antonjuka.

Svjetski dan lutkarstva obilježava se na pozornicama širom svijeta uz čitanje poruke koju prosljeđuje UNIMA – Međunarodna mreža za razvoj lutkarstva. Poruku, koju je ove godine za praznik lutkarske umjetnosti napisala multidisciplinarna kamerunska umjetnica Werewere-Liking Gnepo, pred početak predstave pročitaće glumica Branka Femić. Slogan ovogodišnjeg obilježavanja Svjetskog dana lutkarstva je „Zajedno stvaramo pokret!”

 „Prodavnica igračaka“rađena je prema tekstu rumunskog autora Aleksandrua Popeskua i namijenjena je djeci starijoj od šest godina.To jepriča je o djevojčici Dini koja se nađe u čarobnoj radnji u kojoj se samo naizgled biraju igračke. U toj prodavnici ne plaća se novcem, već godinama života, pa će Dinu želja za posjedovanjem novih stvari veoma brzo učiniti staricom.Ovapriča najmlađoj publici razotkriva važnu istinu da materijalne stvari ne donose sreću, te da u životu veću vrijednosti imaju ljubav, prijateljstvo, osjećanja i brižnost.„Prodavnica igračaka“ govori o vječitoj razapetosti između „biti i imati“, o potrazi za iskušenjima, glamurom i sjajem. To je i priča o snazi prijateljstva, o hrabrosti, posvećenosti i vještini donošenja mudrih odluka, ali i o odgovornosti za sopstvena djela.

Igraju: Katarina Krek, Goran Slavić, Branka Femić, Branko Ilić i Pavle Ilić.

RediteljAntonjuk potpisuje i songove za predstavu, a u autorskom timusu još: Eva Farkašova (scenografkinja, kostimografkinja i kreatorka lutaka), Zoran Đerić (dramaturg), Bogdan Szczepanski (kompozitor), Vladimir Slaninka (video animacija) i Davor Novak (korepetitor). Prevod teksta potpisuje Pero Mioč.