Premijera „Pepeljuginog masla“: Četiri pogleda na žensku realnost


PODGORICA – Predstava „Pepeljugino maslo“, koju je prema kolumnama hrvatske spisateljice Tene Štivičić za Gradsko pozorište režirala Alisa Stojanović, premijerno će biti izvedena večeras u 20 sati u sali Dodest KIC-a „Budo Tomović“.

Kako je najavljeno juče na konferenciji za novinare, izbor iz knjiga kolumni Tene Štivičić („Vrag ne spava“ i „Pepeljugino maslo“) dramatizovala je Milica Piletić. Predstava donosi četiri priče o ženama iz različitih socijalnih grupa, sredina i interesovanja, koje će se sudariti na paradoksima pitanja položaja žene u savremenom svijetu.

AUTENTIČAN GLAS

Prema riječima rediteljke Alise Stojanović, jedan od razloga što je za scensku adaptaciju odabrala kolumne Tene Štivičić bio je i važan datum – 100 godina feminizma, odnosno vijek od kada su žene dobile pravo glasa.

– Fasciniraju me hrabre žene, posebno u našim balkanskim sredinama, koje preuzimaju odgovornost. To je pogled koji sam pokušala da nađem u odabiru literature za ponovnu saradnju sa Gradskim pozorištem. Tena Štivičić je veliko ime u ženskom dramskom pismu, ali važno je i to što je ona glas jedne obične, informisane, obrazovane žene iz srednje klase bilo gdje u zapadnoj Evropi. U adaptaciji smo ostavili njen autentičan glas, dakle, nijesmo priču premještali u Podgoricu ili na Balkan, već smo ostavili Tenin pogled iz Londona, odakle ona i piše – kazala je Stojanović.

Kako je pojasnila, tekstovi Tene Štivičić obrađeni su u formi kabarea, tj. neke vrste brehtovskog pozorišta, a priče će obuhvatiti jedan dan u životu obične, kako kaže, normalne žene.

– Ona nije ni aktivistkinja ni političarka… To je žena koja nakon četiri talasa feminizma i dalje radi sve kućne poslove, brine o porodici, o djeci, a u isto vrijeme se informiše, razmišlja, ima dileme… Ta je žena u adaptaciji i personalno podijeljena po temama. Kako sam i ranije sarađivala sa Gradskim pozorištem, teme iz kolumni vrlo namjerno orijentisane su prema mom poznavanju i osjećanju glumica, dakle, veoma lično – naglasila je Stojanović.

U podjeli su Dubravka Drakić, Ivana Mrvaljević, Maja Šarenac, Ivona Čović-Jaćimović i Dejan Đonović koji, kako je pojasnila Stojanović, ne igra samo muškarca već i sveukupno javno mnjenje.

– Đonovićev lik povezuje i daje startnu temu za sve žene koje ćete gledati u predstavi. Da sve bude još ličnije, one nose imena glumica koje ih igraju – kazala je Stojanović.

ZAHTJEVAN ZADATAK

Za glumicu Dubravku Drakić rad na ovom projektu bio je izuzetno važan iz više razloga, posebno zbog aktuelnosti tema.

– Alisa nas je visoko rangirala i dala nam zahtjevne zadatke koji su tražili ozbiljno suočavanje sa trenutnim intelektualnim kapacitetima, glumačkim treningom i psihofizičkom kondicijom. Vjerovala je da mi to možemo. U formi tog brehtovskog kabarea sjecirali smo stvarnost onakvu kakva jeste, kroz pozivanje na iskustvo naših majki, ali i nas kao majki i kućanica, kako bismo pokušali da dođemo do suštine istinske ravnopravnosti – kazala je Drakić.

Prema riječima Dejana Đonovića, rezultat vrlo inspirativnog procesa rada biće teatarski kolač (bogat intelektualnom ironijom) za one sladokusce koji vole da razmišljaju svojom glavom o tome što fali našem društvu, podneblju, ali i civilizaciji.

– Borili smo se sa tekstom jer je izrazito misaon i vrlo kompleksan, ali čini mi se da smo se izborili i napravili predstavu koja ima šta da kaže – dodao je Đonović.

ISTI SENZIBILITET

„Pepeljugino maslo“ drugi je tekst Tene Štivičić na repertoaru Gradskog pozorišta, nakon komada „Sedam dana“ iz 2012, i četvrti projekat koji Alisa Stojanović režira za Večernju scenu ovog teatra.

– Kroz repertoar Večernje scene Gradsko pozorište profilisalo se kao odgovoran i savremen teatar koji se bavi aktuelnim temama. Senzibiltet rediteljke Stojanović, autentičan rukopis Tene Štivičić i ono čemu Gradsko pozorište teži u repertoarskim promišljanjima, poklapaju se i zbog toga smo se odlučili na ponovnu saradnju. „Pepeljuginim maslom“ obogatili smo repertoar Večernje scene i već sada možemo reći da smo dobili predstavu visokog umjetničkog i estetskog kvaliteta – kazala je izvršna producentkinja Ana Medigović.

Pored Alise Stojanović i Milice Piletić, u autorskoj ekipi predstave su Darko Nedeljković (scenografija), Tijana Todorović (kostimografija) i Ivan Brkljačić (muzika).

Izvor: POBJEDA