Premijera „Kozocida“ Vide Ognjenović śutra u KIC-u „Budo Tomović“


      Nova predstava u produkciji Večernje scene Gradskog pozorišta, „Kozocid“ po tekstu i u režiji Vide Ognjenović, premijerno će biti izvedena śutra (15. marta), u 20 sati, u Velikoj sali KIC-a „Budo Tomović“.  Prva repriza zakazana je za 16. mart, takođe u 20 sati, u KIC-u.

Direktorica Gradskog pozorišta Nela Savković-Vukčević, danas je na konferenciji za novinare, napomenula da je riječ o prvoj saradnji ovog teatara sa uglednom književnicom i rediteljkom Vidom Ognjenović, koju je inicirala prethoda uprava, a realizovalo novo rukovodstvo.

– Želim da zahvalim svima koji su tokom prethodnih šest i više decenija posvećenim radom izgrađivali ovo pozorište i uzdigli ga do značajnog statusa koji sad ima.  Novo rukovodstvo, i pozorišno i gradsko, uložiće sav napor da još više obogati repertoarsku ponudu. U tom kontekstu, prepoznat je značaj Gradskog pozorišta u kreiranju kulturnog ambijenta i grada i države, pa je Universal Capital banka donirala 100.000 eura našem teatru, cijeneći značaj širanja umjetničkih i kulturnih vrijednosti koje su često potisnute osrednjim i nižim ukusom kao i lakom zabavom. Sredstva koja smo dobili, 25.000 po godini u narednih četiri godine, uložićemo u produkcije našeg pozorišta – naglasila je Nela Savković-Vukčević.

Novi umjetnički direktor Gradskog pozorišta Dušan Kovačević poručio je da snažna tradiciju koju baštini ovaj teatar na sve tri scene predstavlja dodatnu odgovornost da se ova kuće izdigne na još viši umjetnički nivo, zajedno sa ljudima koji čine ovaj teatar, vole ga i rade u njemu dugi niz godina.

-Naš zadatak je da još brže, još snažnije, još bolje idemo putem koji su utabale prethodne uprave i kolege glumci koji su dali puni doprinos da se Gradsko pozorište pozicionira na regionalnoj mapi. Prevashodna misija i naš zadatak je da Gradsko pozorište dobije novu zgradu gdje ćemo moći da radimo u uslovima kakve ovaj teatar zaslužuje – kazao je Dušan Kovačević.

Osvrćući se na buduću strategiju Gradskog pozorišta, Kovačević je naglasio da će ona biti okrenuta repertoaru koji njeguje crnogorsku dramsku kulturnu baštinu i daje prostor crnogorskim autorima ne umanjujući značaj regionalnih saradnika, uz pružanje šanse mladim ljudima da se ostvare u svim aspektima – i glumačkom i dramaturškom i rediteljskom. Ocijenio je da Gradsko pozorište uvijek treba da bude u službi građana tj. publike.

-Jeste da pozorište počiva na glumcima, ali ono nije tu zbog njih već zbog publike, pogotovo one najmlađe – djece, prema kojima imamo najveću odgovornost. Svijet je scena, kako kaže Šekspir, a naša publika zaslužuje svijet na sceni – poručio je Dušan Kovačević.

Praizvedba komada „Kozocid“, kako je rečeno na današnjoj konfereciji za novinare, za polaziše ima događaj iz prošlosti nekadašnje Jugoslavije, kada je prioritet petogodišnjeg plana obnove i izgradnje nakon Drugog svjetskog rata bila industrijalizacija zemlje. Stručnjaci su tada procijenili da bi u planinskim krajevima zemlje (Crna Gora, Hrvatska, Bosna) trebalo razvijati drvnu industriju. Da bi se za to stvorili uslovi, morale su se istrijebiti koze jer, prema njihovim proračunima, nanose veliku štetu obnavljanju šuma. U siromašnim seoskim domaćinstvima gdje su koze bile važan izvor prihoda, to je odjeknulo kao kazneni pohod i nastala je velika pometnja…

Autorka i rediteljka komada Vida Ognjenović izrazila je zadovoljstvo zbog angažmana u Gradskom pozorištu.

-Komad koji sam napisala govori o nekoj vrsti ozbiljnog sukoba između narcizma ideologije koja se bavi samo sobom i sopstvenim održanjem i ljudskih problema koje ta ideologija vrlo često podrazumijeva kao smetnju sopstvenom napredovanju. U ovom slučaju je to politička odluka da se smaknu koze jer one štete šumama odnosno njihovim planovima za razvoj drvne industrije. Posljedice ishitrenog industrijskog razvoja osjećamo i danas u regionu i na izvjestan način plaćamo danak tome – kazala je Vida Ognjenović.

Posebno poštovanje izrazila je prema glumačkom ansamblu i Gradskom pozorištu koje se razvija i radi bez obzira na to što nema matičnu scenu.

-Uprkos svemu, glumci rade kao da će 100 godina biti mir ili ujutru rat. Rade bez obzira na okolnosti. A glumcima je najveća opasnost da nemaju svoje mjesto okupljanja. Divim im se i čestitam na odnosu prema pozorištu jer pokazuju da je pozorište tamo gdje je glumac – napomenula je Ognjenović.

Predstava je okupila veliki glumački ansambl u kojem su Milivoje Mišo Obradović, Igor Đorđević, Mladen Nelević,  Dejan Đonović,  Dubravka Drakić,  Simo Trebješanin,  Pavle Ilić, Goran Slavić, Danilo Čelebić, Stevan Radusinović, Ivana Mrvaljević, Miloš Pejović, Branka Femić-Šćekić, Jelena Simić, Katarina Krek, Omar Bajramspahić, Željko Caja Radunović, Maja Šarenac, Dragan Račić, Pavle Popović.

Regionalna glumačka zvijezda Igor Đorđević osvrnuo se na tekst Vide Ognjenović, uz opasku da rad sa njom uvijek doživljava kao neku vrstu doškolovanja.

-Tema komada je odnos vlasti i običnog naroda i tog bukvalnog shvatanja šta vlast naredi. Da li smo odmakli od toga i jedno i drugo društvo, ne znam. Mislim da nijesmo mnogo, samo se malo tehnologija vladanja promijenila, ali od anatičke Grčke do danas to je ista disharmonija između vlasti i naroda – kazao je Đorđević.

I ostatak ansambla saglasan je da je saradnja sa Vidom Ognjenović bila istinsko uživanje.

-Srećan sam i mislim da svako ko je radio sa Vidom imao veliku čast i zadovoljstvo da je upozna kao osobu, divnu ženu i veliku umjetnicu. I mogao od nje mnogo da nauči – kazao je Željko Caja Radunović.

Scenograf predstave je Geroslav Zarić, kostimografkinja Ljiljana Dragović, kompozitor Zoran Erić, dramaturškinja Dragana Tripković, asistent reditelja Zoran Rakočević, scenografkinja saradnica Vladislava Munić Cunnington, a asistentkinja kostimografkinje Isidora Ceković. Statisti u predstavi su Slavka Nelević, Jelena Odalović, Zoran Rakočević, Darko Bjelobrković, Novak Tomović.