Poruka Mohamada Al Džundea za 20. mart – Svjetski dan pozorišta za djecu i mlade 2018.


„Pozorište je i dalje jedan od najboljih načina da se izrazite, kao i ogledalo koje ljudima pokazuje šta je u našem svijetu dobro, a šta ne. Scena je prostor gdje možete da stvorite svoj svijet, gdje možete da osjetite kako vaši snovi oživljavaju. Djeca s kojom sam ja radio umjela su da nam pokažu svoju prošlost i budućnost kakvu žele kroz komad koji su napisala i izvela, a uspjela su da utiču na emocije gledalaca i da im pruže priliku da prožive ono što je za tu djecu stvarno, jer zapravo ona nijesu glumila, pokazivala su svoja osjećanja i svoju stvarnost kroz malo umjetnosti“.

Mohamad Al Džunde iz Sirije osvojio je 2017. godine Međunarodnu nagradu za prava djece koju dodjeljuje Fondacija Kids Rights. Ima 17 godina. Ovo je njegova priča, kako je navedena na sajtu Kids Rights:

„Mohamad je odrastao u Siriji, ali je izbjegao u Liban kad je kod kuće postalo previše opasno. Kao i hiljade druge djece izbjeglica u zemlji, nije mogao da ide u školu, pa je odlučio da uradi nešto za djecu koja su u istoj situaciji. Uprkos teškim okolnostima u kojima je živio, Mohamad je sagradio školu u izbjegličkom logoru. Već sa 12 godina držao je časove matematike i fotografije. Sada dvije stotine djece tu ostvaruju pravo na obrazovanje. Mohamad pomaže djeci da se oporave, da uče i zabavljaju se uz igre i fotografiju. On je prirodno obdaren pripovjedač i podiže svijest o izazovima s kojima se suočavaju djeca izbjeglice, tako što njihove priče donosi pred širu publiku“.