Počele probe za predstavu po nagrađenom tekstu Jelene Milošević


U Gradskom pozorištu danas su počele probe za predstavu pod radnim naslovom „Srećan put i mirno more“, koju po nagrađenom tekstu „Ivova odiseja – Merito Navale” dramske spisateljice Jelene Milošević režira Zoran Rakočević. Riječ je o pobjedničkom komadu trećeg Konkursa za najbolji dramski tekst za djecu i mlade, koji realizuje ASSITEJ centar Crna Gora, u saradnji sa našim pozorištem i Kotorskim festivalom pozorišta za djecu.

Konkurs se raspisuje bijenalno, što znači da svake druge godine Gradsko pozorište u koprodukciji sa Kotorskim festivalom pozorišta za djecu, postavlja na scenu praizvedbu nagrađenog komada. Ovom saradnjom namjeravamo dalje da razvijamo dramsku scenu za mlade u Crnoj Gori i podržimo razvoj dramske literature namijenjene ovom uzrastu.

Komad „Ivova odiseja – Merito Navale” Jelene Milošević donosi pažljivo građene karaktere i odnose među njima, koji dramski potencijal teksta zaokružuju u toplu priču o ljubavi, odrastanju, napuštanju i, na kraju, o pobjedi dobra nad zlom. Imajući u vidu činjenicu da je pozorište za djecu i mlade važan dio mozaika koji podrazumijeva brigu o naraštajima koji dolaze, ovaj tekst nosi poruku imanentnu naraštajima kojima se obraća, a poruke su osim vaspitno obrazovnih i one da ima smisla živjeti, boriti se za ljubav i dobro, i truditi se da mijenjamo svijet u kome živimo na bolje.

U glumačkoj podjeli su: Jelena Simić, Sanja Popović, Miloš Pejović, Goran Slavić, Branka Femić, Pavle Popović, Vule Marković i Pavle Ilić.

Pored reditelja, u autorskom timu su i dramaturškinja Dragana Tripiković, koreografkinja Slavka Nelević, scenografkinja Smiljka Šeparović i kompozitor Nemanja Bečanović.