„Pepeljugino maslo“ za Evropsku noć teatra


Gradsko pozorište i ove godine priključuje se obilježavanju internacionalne manifestacije – Evropska noć teatra (European theatre night). Tim povodom u subotu 17. novembra,u 20 sati, u sali Dodest naš ansambl izvešće „Pepeljugino maslo“, a omogućili smo i 50% popusta na ulaznice za ovu predstavu. Komad sa Večernje scene Gradskog pozorišta, prema kolumnama hrvatske dramske spisateljice Tene Štivičić režirala je Alisa Stojanović.

 European theatre night je noć kada je pozorište u centru pažnje i kada se na skoro svim teatarskim scenama u gradovima širom Evrope može osjetiti veličanstvena igra riječi, pokreta i različitih priča. Projekat zamišljen kao manifestacija posvećena scenskim umjetnostima održava se svake godine, treće subote u novembru. Sva događanja u sklopu ove jednodnevne, ali i cjelonoćne manifestacije okupljena su oko istog cilja – ostvarivanja novog i drugačijeg zajedništva teatarske publike i umjetnika ujedinstvenom iskustvu.

Na ovaj dan, teatarske kuće daruju predstave, ali i otvaraju vrata publici pa, rušeći na trenutak iluziju pozorišta, produbljuju vezu koju gledaoci imaju sa onima koji za njih igraju i mjestom na kojem to rade. Ideja ovog projekta jeste da uključi što više učesnika kako bi Noć teatra postala tradicionalna i prepoznatljiva evropska manifestacija.

Učesnice ove značajne međunarodne manifestacije, koja okuplja i ujedinuje pozorišne djelatnike iz cijele Evrope sa njihovom publikom, su: Belgija, Hrvatska, Crna Gora, Srbija, Bosna i Hercegovina, Češka, Bugarska, Slovenija, Austrija, Mađarska i Slovačka. Cilj je da se u narednom periodu ovom projektu priključe i ostale zemlje regiona i Evrope. 

 Predstava „Pepeljugino maslo“ donosi aktuelnu priču o ženama iz različitih socijalnih grupa, sredina i interesovanja, koje se sudaraju na paradoksima pitanja položaja žene u savremenom svijetu. Predstava je inicirana vrlo slojevitim pogledom na svijet Tene Štivičić koja već dugi niz godina živi u Londonu i u kolumnama britko i duhovito posmatra (žensku) svakodnevicu. Razotkrivajući mehanizme kojima igramo dodijeljene nam uloge građana, potrošača, muškaraca i žena, Štivičić donosi rijetko britku dijagnozu paradoksa konzumerizma vremena u kojem živimo i perfidnog pritiska društvenih imperativa na ženu u svim njenim ličnim i društvenim ulogama. „Pepeljugino maslo“ angažovana je predstava visokog umjetničkog i estetskog kvaliteta, ali i realistična i duhovita teatarska rekonstrukcija ženske pozicije u 21. vijeku.

Igraju: Dubravka Drakić, Ivana Mrvaljević, Maja Šarenac, Ivona Čović-Jaćimović i Dejan Đonović.

Izbor kolumni iz knjiga „Vrag ne spava“ i „Pepeljugino maslo“Tene Štivičić dramatizovala je Milica Piletić. U autorskoj ekipi predstave su i Darko Nedeljković (scenografija), Tijana Todorović (kostimografija) i Ivan Brkljačić (muzika).