Oktobar počinje uz „Snježanu i sedam patuljaka“


Novu sezonu u Gradskom pozorištu otvaramo ponosni zbog devet nagrada koje su naše predstave „Bajka o ribaru i ribici“ u režiji Jevgenija Ibragimova i „Romeo i Julija“ rediteljke Emilije Mrdaković osvojile tokom septembra na dva važna festivala – IX Bugojanskom lutkarskom bijenalu i VI Međunarodnom lutkarskom festivalu u Podgorici. Nagrade su uvijek dobra potvrda kvaliteta i visokih estetskih dometa naših produkcija i daju nam pravi podstrek da će i nastavak sezone biti jednako uspješan kao ova septembarska uvertira.

U nadi da će nam i oktobar donijeti nove razloge za radovanje, repertoar za nastupajući mjesec otvaramo u nedjelju, 1. oktobra, tačno u podne u Velikoj sali KIC-a „Budo Tomović“ predstavom sa naše Dramske scene za djecu „Snježana i sedam patuljaka“ (5+) u režiji Veljka Mićunovića. U sukobu dobrih i zlih, u ovoj modernoj bajci plemenitost istinske dobre duše i prirodna ljepota pobijediće estradizovanu kulturu, prazni potrošački duh i otuđenje.

U predstavi igraju: Jelena Simić, Nada Vukčević, Branimir Popović, Emir Ćatović, Ivona Čović-Jaćimović, Sanja Popović, Dejan Đonović, Pavle Ilić, Branko Ilić, Goran Slavić, Pavle Popović, Božidar Zuber, Slaviša Grubiša i Vule Marković.

Već u srijedu, 4. oktobra, očekuje nas prvo oktobrsko gostovanje. Riječ je o predstavi „Ljepotica i zvijer“ koja će toga dana biti igrana pred kotorskim mališanima u Kulturnom centru „Nikola Đurković“ i to u dva termina – od 12 i 14 h.

U okviru obilježavanja Dječje nedjelje 2017, u petak 6. oktobra, u 12 sati, u Velikoj sali KIC-a „Budo Tomović“  izvešćemo komad sa naše Lutkarske scene „Ružno pače“ u režiji Jaroslava Antonjuka.

Sa posebnim zadovoljstvom najavljujemo da će naša višestruko nagrađivana predstava sa Večernje scene „Čuvari tvog poštenja“ 8. oktobra biti izvedena na 57. Internacionalnom teatarskom festivalu MESS u Sarajevu. Autorski projekat Borisa Liješevića, koji je rođen u kreativnoj sinergiji sa glumačkim ansamblom Gradskog pozorišta, biće igran u 20 sati na sceni sarajevskog Narodnog pozorišta. Nakon MESS-a, „Čuvari“ će biti i u selekciji Bijenala crnogorskog teatra, pa će 17. oktobra u 20 sati biti igrani na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta. Do kraja mjeseca, tačnije 26. oktobra, „Čuvari tvog poštenja“ biće izvedeni i pred hercegnovskom publikom u dvorani „Park“. Podsjetimo, „Čuvari“ su ovog ljeta osvojili pet nagrada na tri festivala. Predstava je proglašena za najbolju na 12. festivalu mediteranskog teatra – Purgatorije  2017. u Tivtu, a nagrada za glumačku bravuru na ovom festivalu pripala je Dubravki Drakić. Na četvrtom ambijentalnom pozorišnom festivalu Novi tvrđava teatar u Čortanovcima „Čuvarima“ je pripala nagrada za najbolju predstavu, a na 20. Teatar festu „Petar Kočić“ u Banjaluci osvojili su  Gran pri za najbolju predstavu, kao i nagradu za najbolju režiju.

Šansu da se, nakon uspjeha i pet nagrada na VI Međunarodnom festivalu lutkarstva u Podgorici, okiti još ponekim festivalskim odličjem imaće u oktobru i „Romeo i Julija“. Ova lutkarsko-dramska romantična tragedija mlade generacije, rađena po čuvenom Šekspirovom djelu, 15. oktobra biće izvedena u okviru takmičarske selekcije XVI Međunarodnog festivala pozorišta za djecu u Banjaluci.

Pred podgoričkim mališanima 11. oktobra, u Velikoj sali KIC-a „Budo Tomović“ u standardnom terminu od 12 sati, igraćemo predstavu „Ljepotica i zvijer“, a dan kasnije, na istom mjestu, izvešćemo „Ružno pače“. Oba izvođenja već su rasprodata.

Tinejdžerska publika Gradskog pozorišta u nedjelju 22. oktobra u 20 sati u Velikoj sali KIC-a „Budo Tomović“ biće u prilici da vidi predstavu „Mi djeca sa stanice ZOO“ koju je režirala Ana Vukotić. Sljedećeg dana, 23. oktobra, u 20 sati u sali Dodest ansambl Gradskog pozorišta izvešće hit predstavu sa Večernje scene – „Više od terapije“ u režiji Alise Stojanović.

Posljednji vikend u oktobru biće rezervisan za našu najmlađu publiku. U sali Dodest 28. oktobra u 12 sati igraćemo predstavu „Dobri Zloćko“ (4+) koju je režirao Petar Pejaković. Dan kasnije, u istom terminu i na istom mjestu, biće izveden projekat sa Lutkarske scena za djecu „Čarobni kamen “(3+) u dramatizaciji i režiji Davora Dragojevića.

Ulaznice za predstave sa oktobarskog repertoara su u prodaji, a mogu se rezervisati na biletarnici KIC-a „Budo Tomović“ ili pozivom na broj telefona: 020/ 664-237.

O repertoaru i novostima iz Gradskog pozorišta možete se informistati na našem sajtu www.pgpozoriste.me, a na facebook stranici https://www.facebook.com/GradskoPozoristePodgorica možete nam ostaviti vašu mail adresu kako biste bili blagovremeno obaviješteni o svim dešavanjima u našem pozorištu.

Budite uz Gradsko!