Predsjednik

Jagoš Marković

            Jedan od naših najistaknutijih pozorišnih reditelja, diplomirao je na Fakultetu dramskih umetnosti i Beogradu, u klasi profesora Borjane Prodaović i Svetozara Rapajića. Među brojnim Markovićevim predstavama su i : Kate Kapuralica (Narodno pozorište Sombor); Julija i Romeo (Večernja scena “Boško Buha”); Bogojavljenska noć i Skup (Jugoslovensko dramsko pozorište): Lukrecija iliti Ždero (Pozorište na Terazijama); Elektra (BELEF); Porodične priče (Tulumbus) Dom Bernarde Albe (Atelje 212); Komedija zabune (Crnogorsko narodno pozorište); Hekuba (Kraljevsko pozorište “Zetski dom”); Hasanaginica, Gospođa ministarka, Pokondirena tikva, Dr, kao i opere Pepeljuga i Figarova ženidba (Narodno pozorište Beograd,BEMUS); Galeb, Filomena Marturano i opera Karmen (Hrvatsko narodno kazalište,”Ivan pl. Zajc”, Rijeka; Kristina (Kraljevsko dramsko pozorište Drameaten, Stokholm); Lukrecija iliti Ždero (Gradsko pozorište Podgorica);Filumena Marturano (Koprodukcija Gradsko pozorište Podgorica i Centar za kulturu Tivat). Dobitnik je svih strukovnih, festivalskih i državnih nagrada, ukupno više od četrdeset, među koji se izdvajaju: Nagrada “Bojan Stupica”, nagrada oslobođenja Beograda,Trinajestojulska nagrada za sveukupan doprinos stvaralaštvu Crne Gore, više Sterijinih nagrada,”Zlatnih ćurana”, nekoliko “Ardaliona”…

Prilikom dodjeljivanja nagrade “Mića Popović” juna 2004. godine Ljubomir Simović je između ostalog rekao o ovom vrsnom umjetniku:„U delu koje postavlja na scenu Jagoš uvek vidi nešto što pre njega nije video niko. On nam i stare i poznate stvari otkriva kao nove i nepoznate. On napravi neki neprimetan gest, ali tim gestom preobrazi sve (…) Jagoš radikalno, i s najvećom smelošću, menja metaforu koju nalazi u tekstu. Pri tom, on to ne radi samo kao reditelj, jer on u pozorištu i nije samo reditelj. On je u pozorištu sve; on je i glumac, on je ceo ansambl, on je i publika, on je i scena, i loža, i prva, druga i treća galerija, on je i pozorišna biblioteka, on je i četka i boja, i čekić i esker, i konopci i reflektori, i svila i vatra, i kulisa i zavesa. Dobitnik je  nagrade  “19. decembar” za 2013. g za izuzetan doprinos kulturi Glavnog grada Podgorica  i za predstave: „Lukrecija iliti Ždero“ i „Filomena Marturano”

 Članovi:

     Mensura Vanja Popović

        Rođena je u Plavu 1948. godine. Studirala engleski i italijanski jezik. Od 1972. godine do 1999. godine obavljala funkciju direktora Dječijeg, kasnije Gradskog pozorišta u Podgorici. Od 2000. godine do juna 2011. godine obavljala funkciju operativnog direktora u Gradskom pozorištu. Producirala preko 130 pozorišnih predstava sa kojima je Pozorište učestvovalo na brojnim festivalima za djecu i odrasle u zemlji i inostranstvu i osvajalo brojne nagrade.

 Dobitnik Nagrade oslobođenja Podgorice i brojnih drugih društvenih priznanja. 17 godina bila je glavni organizator i rukovodilac Manifestacije „Majska smotra mladih“ (takmičenje svih osnovnih škola u raznim vidovima kulturnog stvaralaštva). Iz te smotre amaterskog dramskog stvaralaštva ponikla su mnoga značajnja imena današnjeg savremenog pozorišnog života.

Inicijator  i realizator poznatih i priznatih festivala i manifestacija kako u Podgorici tako i u Crnoj Gori. (DEUS, Podgoričko kulturno ljeto, Kotorski festival pozorišta za djecu, Dani borovnice u Plavu, FIAT, Zlatna pahulja u Rožajama, Naša radost…i dr) Član  Pozorišnog Savjeta Gradskog pozorišta od 2012. Živi u Podgorici.

   Branka Lakić

     Rođena je 1952. godine na Cetinju. Završila Filološki fakultet u Beogradu, grupa –Jugoslovenska književnost i srpskohrvatski jezik.

Diplomirala 1975. godine. Cjelokupni svoj radni staž provela u osnovnoj školi. Odmah po diplomiranju godinu dana radila u Osnovnoj školi „Branko Božović“, a od 1977. do septembra 2002. godine bila na radnom mjestu profesora u JU Osnovnoj školi „Milorad-Musa Burzan“. Od septembra 2002. do 2. 02. 2004.godine radila kao pomoćnik direktora iste škole. Od tog datuma pa do 15.06.2004. godine obavljala dužnost VD direktora ove ustanove.

Na dužnost direktora škole „Milorad-Musa Burzan“ stupila 15.06.2004. godine na kom radnom mjestu je i sada angažovana.

 

                                                                                                     Emil Đokić

          Rođen je 1990. god. u Podgorici. Stepen Bachelor stekao je na Fakultetu za međunarodnu ekonomiju, finansije i biznis, Univerziteta Donja Gorica.Trenutno je na postdiplomskim studijama, na smjeru Preduzetnička ekonomija – Finansisko tržište i korporativno upravljanje.

Dosadašnje radno iskustvo:

Ministarstvo unutrašnjih poslova,biro za komercijalne poslove,15.01.2014god.-15.10.2014god.(pripravnik);

 ”PUB 111”, Septembar 2011- April 2013god.(ugostiteljstvo);

 Monstat/popis stanovništva, domaćinstava i stanova,01.-15.04.2011god;

Studio Lasso/Fotografisanje, snimanje, pripirema materijala za štampu, Jun 2008 – Januar 2011 god.

  

Branka Femić

             Rođena je u Podgorici 1986. godine. Osnovne i specijalističke studije glume završila na Fakultetu dramskih umjetnosti na Cetinju u klasi red.prof. Bora Stjepanovića 2009. godine. Magistrirala  2013. godine na temu: „Transformacija u glumi,transformacija glumca u lik, transformacija lika“  Stalni član ansambla Gradskog pozorišta Podgorica od 2010. godine.

       Uloge u pozorištu:

 Gradsko pozorište Podgorica: „Ulcinjski gusar“(Italijanka)„Mogli“(Balu,Mesua)„Pink Panter ponovo napada“(Milodarka Mimi Krivolov), „Porodične priče“(Nadežda), „Oro iz bajke“ ; „Instant seksualno vaspitanje“(Danica); „Lažljivci“(Kerol,Gronija); „Petar Pan“(Vendi); „Kapetan Crna brada,kakao i čokolada“(Amazonka); „Tri praseta“(Skviki); “Sedam dana”(Nataša); “Hormoni” (Smiljka); “Bajka o ribaru i ribici”; “Čuvari tvog poštenja”

 Crnogorsko narodno pozorište „Kako se ko rodi“(Draginja); „Na ljetovanju“(Olga Aleksejevna)

 Zetski dom„Čarobnjak“(Marija); „San ljetnje noći“/diplomska predstava/ (Titanija, Hipolita, Petar,Dunja)

 NVO Teatar Mladih “Čorba od kanarinca”(Jelena Vladisavljević); “Djeda Mraz postoji”(Sara); “Crvenkapa”(Mama,Vuk,Gavran); “Mrakuša”(Milijana)

 Film : „Gledaj me“(Danijela)

 Nagrade: Nagrada za najbolju mladu glumicu na „Pozorju mladih-Sterijino pozorje“ za ulogu Siri u ispitu „Noć tribada“; Nagrada za najbolju epizodnu ulogu na festivalu „Mojkovačka filmska jesen“ za ulogu Danijele u filmu „Gledaj me“.

Prijatelji pozorišta

    Pratite nas:

Facebook