„O miševima i ljudima“na Bijenalu crnogorskog teatra


Predstava „O miševima i ljudima“,koju je Gradsko pozorište realizovalo u koprodukciji sa Barskim ljetopisom, biće izvedena večeras, 25. oktobra, u 20 sati, na Velikoj sceni  Crnogorskog narodnog pozorišta, u okviru programa Selekcije na Bijenalu crnogorskog teatra. Po djelu nobelovca Džona Stajnbeka, predstavu je režirao jedan od najcjenjenijih reditelja u regionu Dino Mustafić.

Prema izboru selektora Janka Ljumovića, uz našu predstavu,u glavnom programu Bijenala su i komadi „Bure baruta“ u režiji Dejana Projkovskog, Crnogorskog narodnog pozorište, „Sin”, u režiji Mirka Radonjića, Kraljevskog pozorišta Zetski dom, „Hamlet”, rediteljke Ane Vukotić, u produkciji Crnogorskog narodnog pozorišta, „Kapital”, u režiji Andraša Urbana, Kraljevskog pozorišta Zetski dom i „Krvave svadbe”, u režiji Igora Vuka Torbice i produkciji Budva Grad teatra i Srpskog narodnog pozorište iz Novog Sada.

„O miševima i ljudima“ jedinstvena je vanvremenska priča koja dirljivo govori o istinskom prijateljstvu, ali i o krahu američkog sna, tj. o očaju i beznađu ljudi za vrijeme Velike depresije. Ispričana je egzistencijalistički i emotivno. Mustafićevo rediteljsko čitanje ovog djela akcenat stavlja na nit koju je i sam Stajnbek suptilno provukao kroz novelu, pa predstava progovara o snovima, iluzijama kao neophodnosti opstanka u surovom okruženju koje marginalizuje drugačije, stare, bolesne i osobe sa smetnjama u razvoju. Govori i o bijegu u utopiju kao jedinom mjestu na kojem možemo biti srećni dok nas ne ugrizu oštri zubi stvarnosti – dok se ne suočimo sa činjenicom da se ovdje i sada prijateljstvo, humanost i sloboda povlače pred strahom, interesom i taštinom.

Igraju: Mišo Obradović, Miloš Pejović, Branko Ilić, Pavle Ilić, Vule Marković, Marija Đurić, Dejan Đonović i Božidar Zuber.

 Dramatizaciju i dramaturgiju potpisuje Stela Mišković, scenografiju je uradila Smiljka Šeparović-Radonjić, kostime Lina Leković, dok je autorka muzike Tamara Obrovac.