„Modro blago“ pred tivatskim mališanima


Predstava „Modro blago“ (8+), u produkciji Dramske scene za djecu Gradskog pozorišta, biće igrana u utorak 31. jula u 21 čas na Ljetnjoj pozornici u Tivtu , u okviru revijalnog programa XIII Festivala meditertanskog teatra „Purgatorije 2018 – centar ljeta“ .

Po motivima istoimenog romana Dušana Kostića, tekst je napisao i dramatizovao Stevan Koprivica, a režiju potpisuje Staša Koprivica.

 Uzbudljiva priča o potrazi za blagom grupe tinejdžera smještena je u šezdesete godine prošlog vijeka, a radnja se dešava u Herceg Novom. Družina biva ponesena legendom o sakrivenom blagu, negdje na skrovitom mjestu u tom gradu. U isto vrijeme, za vrlo konkretnim blagom, traga i nacistička ekspedicija. Njihove potrage se ukrštaju i djeca dolaze u egzistencijalnu opasnost, jer postaju svjedoci nečeg opasnog. Kroz ovaj avanturistički komad akcentovan je niz značenja koja se tiču današnjeg mladog gledaoca: relativizacija bogatstva, konstanta zla oličenog u  neonacizmu…Predstava je i svojevrstan poziv mladima da u sopstvenom istorijskom nasljeđu i predanju otkriju uzbudljivi svijet etičkih vrijednosti.

Igraju: Vule Marković, Jelena Simić, Vukan Pejović/Omar Bajramspahić, Pavle Popović, Branka Femić, Dejan Đonović, Jelica Vukčević/Marija Đurić, Maja Šarenac, Goran Slavić i Emir Ćatović.

U autorskom timu su i scenografkinja Vladislava Munić-Cunnington, kostimografkinja Magdalena Klašnja i kompozotor Srđan Marković.

 Na nedavno završenom 26. Kotorskom festivalu pozorišta za djecu predstava „Modro blago” dobila je nagradu Dječijeg žirija u čijem obrazloženju, između ostalog stoji: „Predstava „Modro blago“ podsjeća nas da bajke ne služe samo za puku zabavu djece, već nam pomažu da shvatimo da u životu postoje i ružne i tužne stvari s kojima ćemo se svakodnevno susrijetati. Ona nam na lijep način, kroz dječju pustolovinu, objašnjava razliku između dobra i zla, odgovara na pitanje da li je pravo blago materijalno ili duhovno, a istovremeno nam govori o školskom životu , porodičnim odnosima, zaljubljivanju, životu bez oca-otkrivajući nam da su dobrota, prijateljstvo i ljubav vrijednosti „modrog blaga“. Zato je „Modro blago“ predstava koja će jednako dirnuti djecu i one koje ih dovedu u pozorište, a to je suština svake dobre predstave“