Mart u Gradskom: Jubileji, akcije i praznici teatra


Pored redovnih repertoarskih aktivnosti, tradicionalno u martu Gradsko pozorištepriključuje se globalnom obilježavanju važnih internacionalnih teatarskih praznika – Svjetskog dana pozorišta za djecu i mlade (20. mart), Svjetskog danalutkarstva (21. mart) i Svjetskog dana pozorišta (27. mart). U slavu ovih datuma, od 20. do 27. martarealizovaćemo akciju „7 dana mart teatra“.Takođe, u mjesecu pred nama obilježićemo i za nas značajne jubileje – deset godina igranja predstava „Ljepotica i zvijer“ i „Lažljivci“.

No, krenimo od početka…

Martovski repertoar otvoriće u subotu (3. marta) u 12 sati u sali Dodest naslov sa Lutkarske scene za djecu „Čarobni kamen“ (3+) u dramatizaciji i režiji Davora Dragojevića. Već u nedjelju, 4.marta, takođe u podne u Dodestu, publika može pogledati našu novu predstavu „Prodavnica igračaka” (6+) koju je režirao Jaroslav Antonjuk.

Potom ćemo, 6. i 7. marta, u terminu od 12 sati u Velikoj sali KIC-a „Budo Tomović“ igrati predstavu „Modro blago“ (8+) u režiji Staše Koprivice. Oba izvođenja već su rasprodata.

Komad sa Lutkarske scene za mlade „Romeo i Julija“ (14+) u režiji Emilije Mrdaković biće na našem repertoaru 9. marta. I ovo izvođenje je rasprodato.

Najmlađa publika, 10. marta u sali Dodest u 12 sati može pogledati pingvinsku avanturu „Kod Nojeve barke u osam“ (5+) reditelja Roberta Waltla. Nakon toga, u nedjelju 11. marta, na istom mjestu u isto vrijeme, igraćemo lutkarski komad „Ružno pače” (6+) Jaroslava  Antonjuka.

Gradsko pozorište kao jedina teatarska kuća u Crnoj Gori koja njeguje žanrovski raznovrsnu produkciju kako na Dramskoj sceni za djecu, tako na i Lutkarskoj i Večernjoj sceni, jednu sedmicu u martu posvetiće značajnim datumima za pozorišno stvaralaštvo koji se obilježavaju svake godine širom svijeta.To su, kao što smo već pomenuli, 20. mart – Svjetski dan pozorišta za djecu i mlade, 21. mart – Svjetski dan lutkarstva i 27. mart – Svjetski dan pozorišta. Ovim povodom publika će biti u prilici da vidi osam predstava sa našeg repertoara i to sa popustom na ulaznice koji će iznositi 50 odsto. Akciju pod nazivom„7 dana mart teatra“ već smo uspješno realizovali i 2016.

Ove godine,martovsku sedmicuu slavu teatra otvoriće predstava „Ljepotica i zvijer“koja će, ujedno, igranjem 20. marta, u 12 sati, u Velikoj sali KIC-a „Budo Tomović“ proslaviti značajan jubilej – deceniju izvođenja. Ovom predstavom obilježićemo i Svjetski dan pozorišta za djecu i mlade. Dan kasnije, u sali Dodest, tačno u podne, uslijediće i proslava Svjetskog dana lutkarstva, u okviru koje ćemo igrati „Prodavnicu igračaka” (6+) u režiji Jaroslava Antonjuka. Potom ćemo, takođe, u okviru pomenute akcije, 22. marta u 20 sati u Dodestu izvesti komad sa naše Večernje scene „Pogled s mosta“ koji je režirao Milan Karadžić. Narednog dana (23. mart) u podne u Velikoj sali KIC-a na repertoaru je „Pinokio“ Snežane Trišić. I ovo izvođenje već je rasprodato.

Subota, 24. mart, u 20 sati u sali Dodest rezervisana je za naslov sa naše Večernje scene – „Lažljivci” reditelja Marka Manojlovića, koja takođe ovim izvođenjem obilježava 10 godina na sceni. U nedjelju 25. marta, na istom mjestu u isto vrijeme, ansambl Gradskog pozorišta igraće hit predstavu„Slasti slave” u režiji Stefana Sablića.

Kod Nojeve barke u osam“ (5+) je još jedan naslov koji igramo u okviru akcije „7 dana mart teatra”. Izvođenje je zakazano za ponedjeljak, 26. mart u sali Dodest u 12 sati i već je rasprodato. I našu akciju i martovski repertoar, zaokružićemo u utorak, 27. marta, u 20 sati u Velikoj sali KIC-a „Budo Tomović” izvođenjem predstave „Čuvari tvog poštenja“ Borisa Liješevića, kojim ćemo obilježiti i Svjetski dan pozorišta.

 Ulaznice za predstave sa martovskog repertoara već su u prodaji, a mogu se rezervisati na biletarnici KIC-a „Budo Tomović“ ili pozivom na broj telefona: 020/ 664-237.

O repertoaru i novostima iz Gradskog pozorišta možete se informisati na našem sajtu www.pgpozoriste.me, a na facebook stranici https://www.facebook.com/GradskoPozoristePodgorica možete nam ostaviti vašu mail adresu kako biste bili blagovremeno obaviješteni o svim dešavanjima u našem pozorištu.

Posvetite u mart sedmicu teatru!