Marko Manojlović režira „Pukovnika pticu“


U Gradskom pozorištu sinoć (30. novembar)su počele probe za predstavu „Pukovnik ptica“, namijenjenu našoj Večernjoj sceni. Jednu od najizvođenijih savremenih drama u svijetu, iz pera uglednog bugarskog pisca Hrista Bojčeva, na scenu će postaviti Marko Manojlović, koji je u Gradskom pozorištu režirao i „Lažljivce“, hit predstavu koja se uz veliko interesovanje publike igra već 11 godina.

 Višestruko nagrađivani satirični komad Hrista Bojčeva kritički se bavi problemom odnosa Evrope i Balkana ili, preciznije, balkanskim snovima o Evropi i evropskim mitovima o Balkanu. Pukovnik ptica“ je priča o grupi ludaka, zatvorenih negdje u balkanskim zabitima. Ta izolovanost, naravno, tek je prividna, jer svijet, civilizacija, ili kako već nazvati ono što se pokušava „samoizliječiti“ građenjem zidova, itekako su prisutni na tom malom prostoru u kojem obitavajujunaci ove drame. Grupa pacijenata u napuštenom manastiru, u azilu za duševno bolesne, pokušava da nađe izlječenje, a vođena samoproklamovanim pukovnikom upostavlja vojnu jedinicu zadajući tako ne samo političke i društvene ciljeve, već i svrhu sopstvenim životima. Njihovo ludilo, njihova bolest, zapravo,najočiglednijisu znak uronjenosti u vrijeme i prostor koji ih okružuju.

Uloge su povjerene: Emiru Ćatoviću, Branimiru Popoviću, Jeleni Simić, Milošu Pejoviću, Goranu Vujoviću, Goranu Slavićui Branki Femić-Šćekić.

 Reditelj Manojlović potpisaće i izbor muzike,dramaturgiju Dragana Tripković, scenografija će biti djelo Vesne Popović, a kostimi Adrijane Pajić. Za scenski pokret zadužen je Damjan Kecojević.

 „Pukovnik ptica“ premijerno će biti izveden pred podgoričkom publikom u drugoj polovini januara.