Ljeto u Gradskom u znaku festivala i premijere


Nakon uspješne premijere „Pepeljuginog masla“, u režiji Alise Stojanović,koja se desila 1. juna u okviru Podgoričkog kulturnog ljeta, sljedeća dva mjeseca naše produkcije odmjeriće snage na važnim domaćim festivalima.

Ljeto u Gradskom pozorištu počeće 2. jula kada će naša produkcija sa Dramske scene za djecu„Modro blago” biti igrana u okviru takmičarske selekcije 26. izdanja Kotorskog festivala pozorišta za djecu. Komad po motivima romana Dušana Kostića, napisao je i dramatizovao Stevan Koprivica, a režiju potpisuje Staša Koprivica. Dan kasnije, još jedan naš projekat biće igran na Kotorskom festivalu pozorišta za djecu. Riječ je o predstavi „Kinez“ (14+) sa Dramske scene za mlade, koju je po tekstu Maja Todorović režirala Anja Suša. Ova predstava biće izvedena van takmičarske konkurencije.

Nova predstava koju radimo sa festivalom Barski ljetopis – „O miševima i ljudima”,u režiji Dina Mustafića, premijerno će biti igrana 23. jula na Sceniu Starom Baru. Projekat namijenjen Večernjoj sceni, po motivima romana Džona Stajnbeka dramatizovala je Stela Mišković. Na Barskom ljetopisu ova predstava biće igrana 24. i 25.jula, kao i 6. avgusta, dok će na repertoaru Gradskog pozorišta biti od naredne sezone.Radnja jedne od najkontroverznijih knjiga 20. stoljeća smještena je u tridesete godine prošlog vijeka, u periodu velike depresije u Americi i govori o posljedicama ekonomske krize, pa u tom smislu odlično korespondira i sa današnjim vremenom. Produkcija Gradskog pozorišta i Barskog ljetopisa staviće fokus na nit koju je i sam Stajnbek suptilno provukao kroz novelu: progovorićemo o snovima, iluzijama kao neophodnosti opstanka u surovom okruženju koje marginalizuje drugačije, stare, bolesne i osobe sa smetnjama u razvoju…

Igraju: Mišo Obradović, Miloš Pejović, Vule Marković, Dejan Đonović, Branko Ilić, Marija Đurić, Pavle Ilić i Božidar Zuber.Scenografiju potpisujeSmiljka Šeparović-Radonjić, a kostimografiju Lina Leković.

Ljetnji festivalski pohodi Gradskog pozorišta biće nastavljeni 31. jula u Tivtu predstavom„Modro blago” (6+) Staše Koprivice koja će biti igrana na 13.festivalu mediteranskog teatra – Purgatorije 2018. U četvrtak 2. avgusta na Purgatorijama će biti izvedena i predstava „O miševima i ljudima” u režijiDina Mustafića, dok će 15. avgusta publika ovog festivala biti u prilici da vidi i naš komad sa Dramske scene za djecu„Snježana i sedam patuljaka” (5+) u režiji Veljka Mićunovića.

Ljetnji festivalski niz završićemo 19. avgusta takođe na tivatskom festivalu i to izvođenjem predstave„Pepeljugino maslo” koju je po kolumnama Tene Štivičić, u dramatizaciji Milice Piletić, režirala Alisa Stojanović.

Budite uz Gradsko!