„Don Kihot“za početak nove sezone


Predstava „Don Kihot”, koju je režirao jedan od najcjenjenijih reditelja regiona Andraš Urban, premijerno će biti izvedena pred podgoričkom publikomu petak 20. septembra, u 20 sati,u Velikoj sali KIC-a „Budo Tomović“ i označiti početak nove sezone Gradskog pozorišta. Riječ je o koprodukciji našeg pozorišta i Barskog ljetopisa.  Za publiku glavnog grada prva repriza zakazana je dan kasnije, na istom mjestu i u istom terminu.

U Urbanovom viđenju Servantesovog remek djela, na neke ovdašnje „vjetrenjače“ juriša sedam žena -sedam glumica koje progovaraju o problemima i dilemama savremenog društva i žena u takvom okruženju. Predstava se, između ostalog,tiče i prepoznavanja donkihotovskog u sebi i u društvu oko nas, jednako kao i obračuna sa samim sobom i određenim društvenim licemerjem i manipulacijama.Ova nesvakidašnja, intrigantna teatarska priča premijerno je izvedena u julu u okviru Barskog ljetopisa.

Igraju: Branka Femić-Šćekić, Vanja Jovićević, Kristina Obradović, Branka Stanić, Jelena Simić, Sanja Popović i Anđelija Rondović.

“Rad na ovoj predstavi je obilježio fantastičan kolektivni odnos između sedam žena. Ovo je ekipa koja može sve, čak i više od toga, ako treba igramo i muškarce. Sigurna sam da je autorski tim uživao radeći sa nama. Od Don Kihota sve je tu: ljubav, duh, nada, iluzija. Mi smo najbolje vjetrenjače koje ćete vidjeti” – Sanja Popović.

U  autorskoj ekipi uz reditelja Urbana su i: dramaturškinja Vedrana Božinović, scenografkinja Smiljka Šeparović-Radonjić, muziku je uradila  Irena Popović, dok su kostimi djelo Line Leković.

Uz već provjerene naslove sa sve tri naše scene – Lutkarske, Dramske za djecu i Večernje, i naredni period u našem teatru obilježiće novi projekti i akcije, brojna gostovanja, ali i niz festivalskih pohoda u zemlji i regionu. S jasnom vizijom da nam prioritet budu visoki umjetnički i estetski dometi, promišljenom repertoarskom politikom i u nastupajućoj sezoni nastavićemo da podižemo ljestvicu kvaliteta naših produkcija, na radost publike svih generacija. Tome u prilog, najavljujemo da nas do kraja kalendarske godine očekuju premijere na Večernjoj i Lutkarskoj sceni za djecu. Sa velikim zadovoljstvom iščekujemo prvu saradnju sa uglednom bugarskom rediteljkom Veselkom Kunčevom koja će na našoj Lutkarskoj sceni za djecu postaviti komad „Na ivici neba“.

A nakon hit predstave „Lažljivci“, koja se u Gradskom pozorištu uz veliko interesovanje publike igra već 11 godina, Marko Manojlović potpisaće režiju i komada „Pukovnik ptica“ čija nas premijera očekuje krajem godine.

I u novoj sezoni potrudićemo se da naše predstave dopru do što većeg broja gledalaca u našoj zemlji, a to ćemo uraditi i u okviru novog projekta „Podgoričko Gradsko za sjever“.