„Cvrčak i mrav“ na Međunarodnom festivalu pozorišta za decu u Subotici


Predstava „Cvrčak i mrav“, koju je prema tekstu Milene Depolo režirao Branko Ilić, biće izvedena u petak, 27. septembra, u 10 sati na sceni „Jadran“Narodnog pozorišta u Subotici, u okviru takmičarske selekcije 26. izdanja renomiranog subotičkog Međunarodnog festivala pozorišta za decu.

Pored naše predstave, publika je u takmičarskom segmentu, prethodnih dana,imala priliku da vidi i komade „Vila Helena i princ Argelus“ iz Mađarske, „Bajka o ribaru i ribici“ iz Rusije, „24 bake“ iz Kine,  „Zlatna guska“ iz Bugarske, „Čudotvorno kresivo“ i „Lepotica i zver“ iz Srbije, „Ja sam malo svijetlo“ iz Njemačke, „Operski frižider“ iz Italije, „Divna zelena ptica“ iz Poljske, „Pored tebe“ iz Koreje, „Ježeva kućica“ iz Republike Srpske i „Cipele“ iz Belgije. O najboljim ostvarenjima odlučivaće žiri u stastavu: Olga Zejc iz Rusije, Senka Petrović iz Srbije i Ranko Risojević iz BiH.

„Cvrčak i mrav“ rađen je u koprodukciji Teatra mladih, Kulturnog centra „Nikola Đurković“ iz Kotora, Gradskog pozorišta, Herceg festa i Budva Grad teatra. Ova dramatizacija Ezopove basne namijenjena je djeci koja su u današnje vrijeme zatrpana obavezama i ne stižu da se igraju, ali i starijoj djeci koja su na pragu odrastanja i počinju da se bune protiv svojih autoriteta. Ona je i za sve autoritete ovog svijeta – roditelje, nastavnike, direktore, političare…

Igraju:Branka Femić-Šćekić, Katarina Krek, Goran Slavići Branko Ilić.

Scenografiju je osmislio Branko Ilić, kostimografiju potpisuje Tijana Todorović uz asistentkinju Martu Garčević, dok je za koreografiju zadužena Marija Brajković.

Muzika je djelo sastava „Who See“, a aranžman za song „Koji sam ja kralj“ uradio je Peđa Nedeljković. Lektorka je Katarina Krek, a tehnički direktor i dizajner svjetla Nikola Krstić.