„Čuvari“sjutra na Susretima pozorišta/kazališta u Brčkom


Autorski projekat Borisa Liješevića „Čuvari tvog poštenja“, u produkciji Večernje scene Gradskog pozorišta,biće igran u petak 17. novembra, u 19.30h, u Domu kulture u Brčkom, u okviru takmičarske selekcije 34.Susreta pozorišta/kazališta, koji se od 16. do 24. novembra održavaju u ovom gradu.

 Pored naše predstave, ovogodišnje izdanje festivala obuhvatiće još sedam predstava iz BiH, Hrvatske i Srbije.O nagrada će odlučivati žiri u sastavu: glumica iz Beograda Ljiljana Blagojević, dramski pisac iz Sarajeva Almir Imširević iglumica iz Zagreba Anja Šovagović-Despot.

Selektor Susreta prof. dr Almir Bašović u obrazloženju izbora naše predstave za ovogodišnju takmičarsku konkurenciju, zapisao je sljedeće:

„Predstava Čuvari tvog poštenja Gradskog pozorišta iz Podgorice postavlja bolno pitanje o vrijednostima u odnosu na koje bi se trebale školovati i odrastati nove generacije ljudi u našim gradovima. Polazeći od stiha iz crnogorske himne, autor i reditelj Boris Liješević postavlja važno pitanje o uzorima, na kojima su se i društvo i klasični teatar oduvijek zasnivali. To je predstava koja upozorava na agoniju u kojoj se upravo zbog poljuljanih vrijednosti nalazi svijet građanske Evrope, ali istovremeno je to predstava koja pokazuje u kojoj mjeri mi vrijednosti tog građanskog društva još uvijek nismo zamijenili nekim drugim koherentnim sistemom vrijednosti“.

„Čuvari tvog poštenja“ nastalisuu kreativnoj sinergiji reditelja Liješevića sa glumačkim ansamblom našeg pozorišta. Ideju za komad Liješević je pronašaou stihu crnogorske himne, u težnji da preispita savremene društvene okolnosti i vrijednosti na kojima smo odgajani. To je savremena je priča sa puno smijeha, gorčine, ali i mnogo prepoznavanja.

 Igraju: Dubravka Drakić, Božidar Zuber, Emir Ćatović, Branka Femić, Željko Radunović, Katarina Krek, Ivona Čović-Jaćimović, Sanja Popović, Pavle Ilić, Branko Ilić i Simo Trebješanin.

U autorskom timu, pored reditelja Liješevića, su i Rambo Amadeus koji je uradio muziku, Gorčin Stojanović kao scenograf, kostimografkinja Tijana Todorović i dramaturškinja Stela Mišković.

„Čuvari tvog poštenja“ do sada su osvojili sedam nagrada na festivalima u zemlji i regionu. Na Bijenalu crnogorskog teatra osvojili su dvije nagrade – specijalnu nagradu žirija i priznanje za najbolju epizodnu ulogu koje je pripalo Dubravki Drakić; na četvrtom ambijentalnom pozorišnom festivalu Novi tvrđava teatar u Čortanovcima dobili su nagradu za najbolju predstavu, a na 20. Teatar festu „Petar Kočić“ u Banjaluci Gran pri za najbolju predstavu, kao i nagradu za najbolju režiju. „Čuvari“ su proglašeni za najbolju predstavu i na 12. festivalu mediteranskog teatra – Purgatorije  2017. u Tivtu, a nagrada za glumačku bravuru na ovom festivalu pripala je Dubravki Drakić.