Četiri predstave Gradskog pozorišta na Purgatorijama


Na 13. izdanju festivala mediteranskog teatra – Purgatorije 2018, koji se ove godine odvija pod motom „Centar ljeta“, Gradskog pozorištepredstaviće se sa čak četiri predstave. Za početak, u utorak31. jula, u 21 sat, na Ljetnjoj pozornici u Tivtu, ansambl našeg teatra igraćeprodukciju sa Dramske scene za djecu – „Modro blago” (6+), u režiji Staše Koprivice.

U četvrtak 2. avgusta, u istom terminu,u atrijumu Buća, biće izvedena predstava „O miševima i ljudima” u režiji Dina Mustafića, koju je naš teatar uradio u koprodukciji sa Barskim ljetopisom. Publika tivatskog festivala 15. avgusta, u 20 sati, na Ljetnjoj pozornici biće u prilici da vidi još jedan komad sa naše Dramske scene za djecu, a riječ je o„Snježani i sedam patuljaka” (5+) koju je režirao Veljko Mićunović. Predstavljanje na Purgatorijama završićemo 19. avgusta,u 21 sat, u atrijumu Buća izvođenjem predstave „Pepeljugino maslo” koju je po kolumnama Tene Štivičić, u dramatizaciji Milice Piletić, režirala Alisa Stojanović.

„Modro blago“ uzbudljiva je priča o potrazi za blagom grupe tinejdžera. Smještena je u šezdesete godine prošlog vijeka, a radnja se dešava u Herceg Novom. Kroz ovaj avanturistički komad akcentovan je niz značenja koja se tiču današnjeg mladog gledaoca: relativizacija bogatstva, konstanta zla oličenog u neonacizmu… Predstava je i svojevrstan poziv mladima da u sopstvenom istorijskom nasljeđu i predanju otkriju uzbudljivi svijet etičkih vrijednosti. Igraju: Vule Marković, Jelena Simić, Vukan Pejović/Omar Bajramspahić, Pavle Popović, Branka Femić, Dejan Đonović, Jelica Vukčević/Marija Đurić, Maja Šarenac, Goran Slavić i Emir Ćatović. U autorskom timu su i scenografkinja Vladislava Munić-Cunnington, kostimografkinja Magdalena Klašnja i kompozotor Srđan Marković.

„Snježana i sedam patuljaka“ bavi se važnim pitanjima poput onih možemo li sačuvati djecu od medijskog terora lake zabave, izvitoperenih moralnih i estetskih mjerila vrijednosti, ali i kako djecu zaštititi od svakodnevne parade kiča, instant zabave, instant hrane, instant vaspitanja… U sukobu dobrih i zlih, u ovoj modernoj bajci plemenitost istinske dobre duše i prirodna ljepota pobjeđuju estradizovanu kulturu, prazni potrošački duh i otuđenje.

Igraju: Jelena Simić, Nada Vukčević, Branimir Popović, Emir Ćatović, Ivona Čović-Jaćimović, Sanja Popović, Dejan Đonović, Pavle Ilić, Branko Ilić, Goran Slavić, Pavle Popović, Božidar Zuber, Slaviša Grubiša i Vule Marković.

Na čelu sa rediteljem Mićunovićem, autorski tim još čine: Igor Bojović (adaptacija teksta), Vesna Popović (scenografkinja), Marija Marković (kostimografkinja), Aleksandar Radunović Popaj (kompozitor) i Slavka Nelević (koreografkinja).

„O miševima i ljudima“ govori o posljedicama ekonomske krize u Americi tridesetih godina prošlog vijeka i u tom smislu odlično korespondira sa današnjim vremenom.

Osim teme socijalne pravde, ovo je i priča o prijateljstvu, snovima, iluzijama kao neophodnosti opstanka u surovom okruženju koje marginalizuje drugačije, stare, bolesne i osobe sa smetnjama u razvoju; o bijegu u utopiju kao jedinom mjestu na kojem možemo biti srećni.Igraju: Mišo Obradović, Miloš Pejović, Branko Ilić, Pavle Ilić, Vule Marković, Marija Đurić, Dejan Đonović i Božidar Zuber.Dramatizaciju i dramaturgiju potpisuje Stela Mišković,scenografiju je uradila Smiljka Šeparović-Radonjić, kostime Lina Leković, dok je autorka muzike Tamara Obrovac.

 „Pepeljugino maslo“ satkano je od izbora iz dvije knjige kolumni savremene hrvatske autorke Tene Štivičić. Predstava  govori o ženama iz različitih socijalnih grupa, sredina i interesovanja. Iako različite, one se sudaraju na paradoksima pitanja položaja žene u savremenom svijetu.Igraju:Dubravka Drakić,Ivana Mrvaljević,Maja Šarenac, Ivona Čović-Jaćimović iDejan Đonović.Za izbor i adaptaciju kolumni zadužena je Milica Piletić, Darko Nedeljković potpisaće scenografiju, Tijana Todorović kostimografiju, a Ivan Brkljačić muziku.

 Budite uz Gradsko!