Četiri nagrade za „Bajku o ribaru i ribici“ na Bugojanskom lutkarskom bijenalu


Predstava „Bajka o ribaru i ribici“, u produkciji Lutkarske scene za djecu našeg pozorišta, pobjednik je IX Bugojanskog lutkarskog bijenala. Predstva, koju je po Puškinovom djelu režirao Evgenij Ibragimov, na ovom renomiranom festivalu lutakarskih teatara sa prostora ex-Jugoslavije osvojila je čak četiri nagrade, i to: nagradu zanajbolju predstavu, nagradu za najbolju muziku, nagradu za vizuelni identitet i nagradu za najbolju animaciju koja je pripala glumačkom ansamblu Gradskog pozorišta.

Odluke o nagradamadonio je stručni žiri u sastavu: Narda Nikšić, Željko Hubač i Tamara Kučunović.Osim Gradskog pozorišta, ove godine na Bijenalusu učestvovali i Malo pozorište „Duško Radović“ iz Beograda, Lutkovno gledališče Maribor, Dječje kazalište „Branka Mihaljevića“ iz Osijeka, Dječje pozorište Republike Srpske i Pozorište lutaka Mostar.

 Trijumf na Bugojanskom lutkarskom bijenalu za „Bajku o ribaru i ribici“ još jedan je u nizu uspješnih festivalskih pohoda u regionu.Podsjećamo, ova predstava je i apsolutni pobjednik XXIII Međunarodnog festivala pozorišta za djecu u Subotici, gdje je osvojila četiri priznanja: gran pri za najbolju predstavu u cjelini i nagrade za najbolju režiju, kolektivnu igru i kreaciju lutaka. Ansambl predstave osvojio je i nagradu za lutkarsku animaciju na XV Međunarodnom festivalu pozorišta za djecu u Banjaluci.Takođe, „Bajka o ribaru i ribici“ osvojila je i tri nagrade na IV Međunarodnom festivalu lutkarstva u Podgorici (najbolja režija, originalna muzika i priznanje za kolektivnu igru), kao i na XVIII Međunarodnom festivalu „Zlatna iskra“ u Kragujevcu, gdje je Sejfo Seferović dobio priznanje za najbolje glumačko ostvarenje.

„Bajka o ribaru i ribici“,urežijijednog od najistaknutijih savremenih ruskih lutkarskih reditelja Evgenija Ibragimova, nadovezuje se na ljepotu i originalnost ruskih bajki, približava atmosferu tradicionalne ruske muzike i slikarstva, uz korišćenje magije koju dopušta teatar lutaka.

Igraju: Katarina Krek, Jelena Simić, Branka Femić/Anđelija Rondović, Dijana Dragojević, Smiljana Martinović, Pavle Ilić, Sejfo Seferović i Davor Dragojević.

Scenograf, kostimograf i kreator lutaka je Ljudmila Genze, kompozitor Nikolaj Jakimov, dizajner svijetla Igor Fomin, dramaturg Zoran Đerić, koreograf Slavka Nelević, a asistent reditelja Davor Dragojević.