“PRODAVNICA IGRAČAKA” (6+)


JU „Gradsko pozorište“ Podgorica

                                                               Lutkarska scena za đecu

 

PRODAVNICA IGRAČAKA

Režija: Jaroslaw Antoniuk

Tekst: Aleksandru Popescu

 

Adaptacija i tekst songova: Jaroslaw Antoniuk

Scenograf, kostimograf i kreator lutaka:Eva Farkašova

Kompozitor: Bogdan Szczepanski

Dramaturg/prevodilac:Zoran Đerić

Video animacija: Vladimir Slaninka

Korepetitor: Davor Novak

Prevod teksta: Pero Mioč

Fotograf: Duško Miljanić

Dizajn promo matrijala: Oblutak design

Izvršna producentkinja: Ana Medigović

 

 

IGRAJU:

DINA…………………………………………Katarina Krek

ODŽAČARČIĆ………………………………Goran Slavić

NOĆ…………………………………………..Branka Femić

PRODAVAC…………………………….…..Branko Ilić

LAŽOV, MUDRIJAŠ, VRDALO………….Pavle Ilić

 

 

 Riječ reditelja:

 

 “Prodavnica igračaka”, koju je napisao rumunski autor Alexandru Popescu, jedan je od najljepših i najmudrijih tekstova dječje književnosti. Crnogorska verzija ove magične priče je dalekosežna,stavlja akcenat na snove i vrlo  je bliska “Alisi u zemlji čuda” Lewisa Carrolla.

Junakinja predstave, mala Dina, u oniričnoj i metafizičkoj prodavnici igračaka nalazi se pred odlukom koja može da joj promijeni život. Ta prodavnica igračaka je čarobna, i u njoj se samo naizgled biraju igračake….Ne poslušavši upozorenje Andjela kojem je ranije spasila život, usudjuje se da pogleda u lice Gospodje Noći. Bacivši vradžbinu na Dinu, Gospodja Noć, na njen put postavlja Prodavnicu igračaka. U toj prodavnici ne plaća se novcem, već godinama života, pa će Dinu želja za posjedovanjem novih stvari veoma brzo učiniti staricom.
“Prodavnica igračaka” je priča o vječitoj razapetosti izmedju “biti i imati”, priča o potrazi za iskušenjima, glamurom i sjajem. To je i priča o snazi prijateljstva, o hrabrosti, posvećenosti i vještini donošenja mudrih odluka, prica o odgovornosti za svoje odluke. Ona ima veliku moć, ali ne morališe, niti je infantilna, puna je poštovanja prema malom gledaocu. Predstava je namijenjena najmladjima, ali i onim nešto starijim…sigurna sam da ni njima neće biti dosadno, čak postoji i šansa da nakon nje odu iz pozorišta bar malo mudriji….

Jarosław Antoniuk, reditelj

 

DRAMATURŠKA BILJEŠKA:

Na djelu je dramaturgija snova, u kojoj učestvuju svi. Polazište je, naravno, Popeskuov dramski tekst. Njega je prilagodio reditelj Jaroslav Antonjuk i potčinio ga svojoj režiji. Lutke, kostime i scenografiju je osmislila Eva Farkašova. Glumci su zdušno prihvatili izazov da i sami kreiraju aktere ove bajke. U tome im pomaže muzika, songovi, svjetlo… Uz to, u dramaturgiji bajke postoje pravila. Njihovo kršenje odvodi junake na stranputicu. Djevojčica Dina se pred nama trasformiše u djevojku, ženu, pa u staricu. Te promjene su posljedice njenih nepromišljenih želja. Srećom, kao i u svakoj bajci, i ovdje je srećan kraj – Dina dobija još jednu priliku da sve vrati na početak, da se vrati u djetinjstvo. Da izvuče pouku, a s njom i sva djeca u publici, da vrijednosti nisu u predmetima i posjedovanju, već u prijateljstvu i ljubavi.

Ova predstava je poput vremeplova. Cijeli ljudski vijek nam prolazi pred očima. Valja se zagledati u ono što promiče: ima u tome dječje igre, zabave sa igračkama, oniričkih bića, poput Gospođe Noći, ili anđela zaštitnika u liku Odžačarčića, patuljaka i zloduha, što bajkama i priliči, ali ima i ozbiljne zapitanosti nad prolaznošću života i istinskim ljudskim vrijednostima. Iako se nije insistiralo na didaktici, ipak je ona neizbježna u predstavama koje su, prije svega, namenjene djeci.

Zoran Đerić, dramaturg