Andraš Urban režira „Don Kihota“


Nakon prošlogodišnjeg uspješnog koprodukcijskog projekta „O miševima i ljudima“ u režiji Dina Mustafića, Gradsko pozorište i festival Barski ljetopis združenim snagama na scenu će postaviti još jednu predstavu inspirisanu klasikom svjetske književnosti.  Riječ je o komadu „Don Kihot” koji će kao autorski projekat, po motivima Servantesovog romana, režirati jedan od vodećih reditelja regiona Andraš Urban.

Predstava će premijerno biti izvedena 20. jula, u okviru Barskog ljetopisa, a na repertoaru Gradskog pozorišta biće od naredne sezone.

Urbanovo viđenje Servantesovog remek djela tiče se prepoznavanja donkihotovskog u sebi i u društvu oko nas, ali i obračuna sa samim sobom i  određenim društvenim licemerjem i manipulacijama. Borba za ideale potkovana čvrstom moralnom vertikalom, prema Urbanovoj ocjeni, u startu je osuđena na propast, na apsurd, pa samim tim i na ismijavanje.

-Čovek koji se bori ubeđuje se od strane normalnog, konvencionalnog sveta da je to što vidi u svojoj paralelnoj stvarnosti samo privid, a to što misli je ludilo. Ideali i realnost jesu sukob. Misliti drugačije je ludilo. Izražavati se metaforično je ludilo. Živeti život sanjara je klinička dijagnoza. Plemenitost i plemeniti bunt je osuđen na propast. Uzaludan je. Voditi borbu unapred osuđenu na propast. Borba za rodnu ravnopravnost je uzaludna.Vrednosti svakodnevnog i profanog su zabetonirani. Uloge su zabetonirane. Svet se ne menja. Ali borba traje, a vizure se menjaju – naglasio je Urban.

U glumačkoj podjeli su: Branka Femić Šćekić, Kristina Obradović, Branka Stanić, Jelena Simić, Sanja Popović, Vanja Jovićević i Anđelija Rondović.

Dramatizaciju i dramaturgiju potpisaće Vedrana Božinović, za scenografiju će biti zadužena Smiljka Šeparović-Radonjić, muziku će potpisati Irena Popović, dok će kostimi biti djelo Line Leković.